PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Din nästa

 

Jag vet inte varför jag fortsätter att följa serien. Allt det som andades hopp och framtidstro är som bortblåst och ersatt av ultravåld, omänsklighet, skär skräck och hopplöshet. Manusförfattaren följer, som jag förstår, seriemagasinets livslinje men jag börjar undra om inte Robert Kirkman och medförfattare tappat bort sig. The Walking Dead ger mig inget längre. Serien får mig att må illa.

 

Jag undrar emellanåt var all cynism, självgodhet och det som så fint kallas självuppfyllande kommer från. Är det vårt alldeles för komfortabla leverne? Avsaknad av krig och elände under för lång tid? Rättighet är ett ord som får skyldighet att stå i kulissen. Personlig utveckling har knappt en kollektiv motsvarighet. Att framhäva sig själv anses vara en god egenskap medan att lyfta fram andra som en svaghet.

 

For iväg till blodcentralen i eftermiddags. Fick ett SMS om att min blodgrupp var i akut låg nivå. Inget konstigt med detta och inget som man ska få uppskattning för - jag ser det som en skyldighet mot andra och en medmänsklig gest. Landet är fullt av friska människor som inte ens tänker tanken att lämna blod men som garanterat blir förvånade om de en gång behöver en transfusion och inget blod finnes. Jäkla sjukvård, hade man ropat, det är betalar jag skatt för!

 

Det delikata med blod är att det inte går att tillverka. Ingen personlig sjukförsäkring i världen räddar dig om inte det finns medmänniskor som offrar tid, och inte minst blod, för att någon inte ska dö. Det går inte att skänka pengar till blodcentralen för att döva sitt samvete. Det finns ingen genväg utan endast en gnutta självuppoffring. Varför är det då så ofta blodbrist på sjukhusen? Fyra gånger per år för män och tre för kvinnor - är det så mycket begärt?

 

Nej, det ter sig trist. Status är viktigare än det mesta. Och jag slutar inte att förvånas. Nu läste jag att det finns en inte oansenlig mängd människor som skäms över sitt boende - som om det inte fanns annat att skämmas över? För kvinnor är tydligen boendet än mer viktigt än för män. Damer landet kring känner avundsjuka kring hur andra bor och det är tydligast bland yngre. Dessutom ljuger man om sitt eget boende eller förskönar det.

 

På något sätt är det väl tak över huvudet en lisa för själen. Att få sova i en säng och ha det torrt och varmt. Nej, det duger inte. Det ska vara sjödränkt ekparkett, panoramafönster över landskapet, italienskt kakel och lantkök. Och bostaden ska så klart fyllas med nya möbler, mattor och kanske konst? Det duger heller inte med vad som helst på infarten.

 

Kanske folk istället borde fråga sig oftare vad det egentligen är det de söker? Och jag ställer nog den frågan mer till de yngre. Vad vill ni? Egentligen?

 

Svenska företag har svårt att hitta ungdomar som har rätt kompetens - så som att engagera sig, kunna samarbeta, passa tider eller ens dyka upp på jobbet. Curlingföräldrar tros ha planterat dylika attityder hos sina telningar. Förståelse för att man inte kan mickla med mobilen under arbetspasset eller kunna få ledigt på kort varsel saknas ofta. Problemlösningsförmåga och noggrannhet är en annan brist enligt arbetsgivare. Jag är inte helt förvånad. Inte minst har skolan misslyckats, enligt min mening. Dagens skola är mer inriktad på kunskap och elevernas rättigheter men förbereder inte tillräckligt för att det finns  skyldigheter. Svenska ungdomar anses ha en riktigt rutten attityd till hänsyn och arbetsmoral. Läs gärna den spännande rapporten Det är attityden, dumbom.

 

Men curlingen fortsätter - jag ser det och hör det varje dag. Den unge som måste ta eget ansvar för både handling och konsekvens är en rar uppenbarelse. Det svansas och lindas in i bomull. Det är faktiskt synd om barn som inte behöver ta ansvar då det blir ett brutalt uppvaknande en dag. Var ska det sluta?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

llinea's picture
0
1
0
0
llinea

Ett bra inlägg! Jag jobbar med tjejer, 10-12 yngre än mig i cafébranchen. De vet inte sådana basic saker som att hålla undan efter sig och städa effektivt. Det har de aldrig behövt göra. Vad som än sägs så kommer snabbare än satan alltid en motreplik. De flesta meningar börjar med JAG. Ber man om hjälp så är de alltid upptagna OSV. Grattis dagens unga som fått en väl ankrad och ocurlad uppfostran, ni kommer gå långt och erat motstånd är fullt upptagna med att kolla insta. Jag från lantbruket och en småföretagarfamilj, och av alla de gåvor jag fått i livet är denna den jag mest tacksam för. Ansvar, arbetsglädje och arbetsmoral. Det är tufft ibland men man slutför det man åtagit sig, punkt slut. Förmågan att känna glädje för man har utan att tappa gnistan och sluta drömma stort. De här unga tjejerna ser bara vad andra har, och inget som helst driv att ta sig dit själva. Vadå, jag har ju ett jobb? Det är ju ett jävla skitjobb eftersom jag inte har råd med att resa, köpa lägenhet, byta telefon och klubba både fredag och lördag. 

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Börjar PerPenning bli gammal....?   :-)

Dagens ungdom? Vi får glädja oss åt att det fortfarande finns "fina ungdommar" :-)  ...även om de kanske inte är som många relativt sett. Men jag gissar (hoppas!) att det ändå är mer än 50% av "dagens ungdommar" som både är skötsamma, sparsamma och har hög arbetsmoral.

Besser

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

llinea: Ett bra inlägg! Jag jobbar med tjejer, 10-12 yngre än mig i cafébranchen. De vet inte sådana basic saker som att hålla undan efter sig och städa effektivt. Det har de aldrig behövt göra. Vad som än sägs så kommer snabbare än satan alltid en motreplik. De flesta meningar börjar med JAG. Ber man om hjälp så är de alltid upptagna OSV. Grattis dagens unga som fått en väl ankrad och ocurlad uppfostran, ni kommer gå långt och erat motstånd är fullt upptagna med att kolla insta. Jag från lantbruket och en småföretagarfamilj, och av alla de gåvor jag fått i livet är denna den jag mest tacksam för. Ansvar, arbetsglädje och arbetsmoral. Det är tufft ibland men man slutför det man åtagit sig, punkt slut. Förmågan att känna glädje för man har utan att tappa gnistan och sluta drömma stort. De här unga tjejerna ser bara vad andra har, och inget som helst driv att ta sig dit själva. Vadå, jag har ju ett jobb? Det är ju ett jävla skitjobb eftersom jag inte har råd med att resa, köpa lägenhet, byta telefon och klubba både fredag och lördag. 

Intressant att få höra, direkt från källan och verkligheten. Naturligtvis är det fel att generalisera men jag pekar likväl mot syndarna - föräldrarna. Det är inte mycket som barn behöver göra själva idag. I dagarna ringer det på dörren där föräldrar är ute och säljer jultidningar åt sina barn. Jisses!

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

O'yes, Besser! Alltmer cynisk, imbilsk och gammal för varje dag. :-)

Helt rätt. Jag möter massor av de fina ungdomarna också. Men jag gillar inte uttrycket - alla ungdomar är fina. Det är misslyckat föräldraskap som är problemet. Man förbereder inte barn och ungdomar för det verkliga livet. Such a pity.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar