PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Efter arbetet är jag inte där

 

Jag får då inte betalt för allt. Men eftersom min tid är dyrbar så säljer jag den så dyrt det går. Jag är ganska bra betald men samtidigt så arbetar jag flitigt. Men varje timme redovisar jag med största noggrannhet. Pengar är tid och tid är pengar - det hänger samman.

 

Att gå till arbetet är inte en hobby för mig. Inte heller ett socialt forum. Vore det inte för lönen skulle jag inte tillbringa en enda minut där. Jag gillar mina kollegor men de är inte mina vänner. Jag blandar aldrig samman korten - mitt privatliv är mitt och jag frotterar inte mina framgångar eller motgångar med någon. Det finns det däremot många som gör - deras arbete är så sammanflätat i deras liv att de ibland inte kan skilja dem åt.

 

Jag hörde vid ett tillfälle en kollega som liknade arbetsplatsen vid sitt andra hem - eller var det kanske det första? Han gick hemifrån för att gå hem två gånger per dag. Han levde sitt liv så som sitt arbete och tvärtom. Ibland satte han fel nyckel i dörrlåset hemma eftersom han alltid kom hem. Amenvaf? Jag förstår det inte alls. Jag beklagar, det är inget för mig. Jobb och fritid är olja och vatten i mitt liv och jag väljer alltid, alltid, alltid mitt liv före jobbet.

 

Lite märkligt är att arbetsgivare av idag tycks ha tagit på sig att vara vuxendagis åt sina anställda - man skaffar TV-spel och andra leksaker, man bjuder på läsk och kakor och man försöker skoja till det i största allmänhet. Ett sådant stohej är så kallad after work, något så otroligt fånigt eftersom det är ett påhittat låneordsuttryck. Men det låter ju fräsigt.

 

En gång handlade AW, som det kan förkortas, om att möjligen ta ett glas på puben på vägen hem. Idag är det rena festen som arbetsgivaren sanktionerar med teman, drycker, mat och - ännu fler lekar. Man kastar dart, hoppar säck och kastar bouleklot. Man festar loss en vanlig torsdag, kladdar på sina kollegor och brölar ut sina sämre sidor. På fredagen är man bakfull och sitter mest och hänger som en trasa innan man tar en tidig sorti. Jag förmodar att det hela handlar om att försöka vara en ball och attraktiv arbetsgivare men nog tusan har det gått överstyr.

 

Att after work blivit en del av arbetet började för flera decennier sedan. Teambuilding, vi-tänkande och företagskulturer med gemensamma värderingar skulle skapa maximalt produktiva och lojala medarbetare.  Förebilderna var ofta japanska eller amerikanska. En annan orsak var pubkedjorna som spred sig över landet med identisk inredning och med billig AW-öl som en av affärsidéerna.

 

När arbetsgivaren bjuder så kan det finnas en underliggande uppmaning om att det är obligatoriskt. My ass! Nej, jag väljer alltid om jag finner det förnöjsamt eller inte. Vissa saker gillar jag och kan tycka vara kul - men att ha spritorgier med mina kollegor tillhör inte dem.

 

Men om jag får betalt under After work? Då kanske.. ..men nä.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt kloka åsikter... (eller insikter !!). Kanske eftersom jag tycker likadant.. :-)

Även jag har haft min del av teambuilding och AW men kanske inte varje vecka.

Det är nog mest så i SW bolagen, men övriga branscher och företag försöker hänga på. Tanken är att alla anställda skall bli ett med företaget och att bygga samhörighet. Men jag undrar om det lönar sig i längden.

Det som gäller långsiktigt är en bra chef, bra arbetskollegor och bra arbetsuppgifter som man trivs med. Lön och övriga förmåner är bara hygienfaktorer. Mitt goda råd som "besservisser" är att om man inte trivs på jobbet så byt jobb, antingen internt eller externt. Det lönar sig alltid i längden.

Besser

Sparo's picture
35
49
3
0
Sparo

Undrar om personen på bilden tänker "utanför boxen".

Tänkvärda tankar! Särskilt svårt hade jag (på den tiden jag hade arbetsgivare) för obetalda fikaraster som i princip var ett dagligt jobbmöte som chefen blev sur ifall man uteblev ifrån. Jag är en jävel på att jobba, men bara på arbetstid.

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag kunde inte sagt detta bättre själv! Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Besser, kloka repliker, som vanligt. Här skäms vi inte för att dunka varandra i ryggen. ;-) 

Jag har också svårt att se möjligheten till lönsamhet och ännu sämre numera när yngre medarbetare har än lägre lojalitet mot arbetsgivaren än gamlingar som jag. Som omnämnande kan jag säga att jag absolut har bra chef, kollegor och arbetsuppgifter - det är den övergripande halleluja-mentaliteten kring hur fantastisk min arbetsplats ska vara som ter sig dråpligt, antagligen för att jag aldrig kan bli 'ett med jobbet'.

Tack, Sparo. Det är dessvärre förlegat hursomhelst - numera ska man tänka utanför utanför boxen, har jag hört. Jisses.

Det är lite smygande i det du förtäljer - att vissa saker är obetalda men man får en slickepinne istället. Fungerar dåligt med mig, säger någon arbeta gratis, då faller mina verktyg mot golvet i hastighet motsvarande gravitationen, på ett ungefär.

Stort tack, Investeraren - då finns det fler än jag som tänker lika. Kan vara skönt att veta ibland.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar