PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ekonomisk stress

 

Jag, som trivs med att tala om arbetets ok på mina axlar, trivs väldans bra med det jobb jag har idag. Mycket att göra men kvalificerat och utmanande. Jag tycker det är tillräckligt roligt för att inte se det som just en belastning. Därmed inte sagt att jag arbetat en enda dag till om det inte behövts.

 

Jag och frugan drar in fina pengar varje månad. Ja, fru Penning är ju visserligen uppsagd från sitt jobb men arbetsbefriad tillsammans med sju uppsägningsmånader. Och nu arbetar hon lite extra, ungefär halvtid, så det blir än mer in i kappsäcken med guldpengar. Vår tilltro till att hon ska ha ett jobb före uppsägningstiden är stor men innebär inga problem ifall det inte blir så. Inkomstförsäkringen täcker 80 procent av lönen och netto blir det runt 2 000 kronor per månad. Så ingen stress här, inte.

 

Stress anses ju vara något dåligt men är via evolutionens vindlingar något som varit viktigt för vår överlevnad. Kortare perioder av stress skärper koncentrationen och förmågorna medan långvarig tenderar att bränna ut oss och dessutom krympa hjärnan. Att vara stressad kring den egna ekonomin brukar tyvärr vara av den långvariga modellen. Alltså inget bra för dig.

 

Att leva från en lön till nästa tillhör en av de större farorna. Det finns ingen krockkudde i en sådan privatekonomi och minsta störning, så som sjukdom eller arbetslöshet, skapar svårigheter. Lever du så - då är du en av de åtta av tio som tillbringar sin tillvaro så. Begrepp som förfallodatum, betalningspåminnelser och delbetalning är välkända och plågar dessa varje månadsskifte.

 

Att buffra pengar är metoden för att komma ur denna situation, något som kan vara tråkigt att ägna sig åt. I det budgetverktyg jag använder, You Need A Budget, så kallas det istället att åldra sina pengar. När inte alla pengar går åt i budgeten så ackumuleras dessa upp - de åldras med grace. YNAB räknar ut hur många dagar dina gamla pengar räcker till baserat på ditt utgiftsmönster. Det magiska talet man bör uppnå är 30 dagar, vilket betyder just en buffert som räcker så länge. Du kan helt enkelt betala för allt utan att röra nästa lön.

 

Att ha minst en månads framförhållning är bra mot stress. Det finns pengar att ta av. Att nå dit behöver inte ta ens ett år, inte ens för Slösa.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Ett bra inlägg igen. Jag instämmer sannerligen i att pengar ger frihet, och att ett lyckligt liv underlättas om du är ekonomiskt medveten redan i tidig ålder. Synd att ekonomiskt viktiga principer inte lärs ut redan i skolan, till alla. Som det nu är, så är det bara den mer bemedlade klassen som får dessa viktiga kunskaper med sig redan vid starten av livet. Men, det är ju lättare att kontrollera ekonomiskt omedvetna människor, och politiker tycker medvetna människor är farliga undersåtar.  Dock tycker jag 1 månads buffert är allt för lite.  Minst ett års buffert bör man ha.

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Bengtsson (ej registrerad)

Ekonomi lärs ut i skolan. Kanske inte på den nivå man skulle önska, men så är jag kanske mer intresserad av ekonomi än de flesta av mina lärarkollegor. Ekonomi finns dock med både inom samhällskunskapen och hem/konsumentkunskapen.

Instämmer med ovanstående kommentar att en månads buffert är för lite även om jag inte riktigt tycker att en hel årslön krävs. Ett halvår kanske, på den tiden bör man kunna antingen hitta nytt jobb, eller anpassa sina utgifter till en ny verklighet. Detta givetvis förutsatt att sparandet har syfte ekonomisk trygghet. Mitt eget sparande/investerande har målet ekonomiskt oberoende och då behövs ju helt andra summor. 

bengtssonsinvesteringar.blogspot.com

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Investeraren, jag och frugan pratade om det senast igår under en skogspromenad. Det finns en viss stress vid arbetslöshet hos henne, hon är nu utanför ett sammanhang som hon trivdes med. Ett jobb kan så klart uppfylla sådana ting. Att dessutom behöva stressa över ekonomin är ytterligare en pålaga. En månads buffert är lite men många har inte ens detta - någonstans måste det börja. :-)

Tack Bengtsson, att ämnet finns med i skolan är utmärkt. Gillar förresten bilden på mannen vid trappan på din blogg.Vad symboliserar den?

Anonymous's picture
Bengtsson (ej registrerad)

Bilden symboliserar väl egentligen ingenting, möjligen den halvanonyma tillvaron man för på internet.

Historien bakom bilden är att jag och min bror gick runt i en rivningskåk för några år sedan. På andra våningen fanns den här hallen som uppenbarligen hade varit väldigt fin och ombonad en gång i tiden men som då var nött och ödslig. Jag riggade upp min kamera på stativet och tog två bilder, en på bara hallen och en där jag själv ställde mig som om jag vore på väg ner för trappan. Sen klippte jag ihop dem till en med lite transparens.

Bror min och jag var ute på lite sådana olika äventyr och det blev lite en grej att jag tog en "spökbild" på mig själv i olika ödehus och nedlagda fabriker.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar