PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En perfekt budget

 

Så som det fungerar för mig så behövs det kontroll för att kunna avsätta ett sparande. Jovisst, som det sägs - betala dig själv först. Men det hjälper inte om du skaffar dig betalningsanmärkningar eller om du inte kan sätta mat på bordet åt barnen. Det är därför jag budgeterar och det med god kontroll.

 

Vad är då en bra budget? Eller till och med en perfekt budget? En eminent och klanderfri budget som inte kan fallera utan bara fungerar - månad efter månad? Det går inte att skylla på vilket verktyg du använder - kalkylark, papper och penna, budgetprogram - de är bara en förlängning av din förmåga att hantera pengar. Det finns dock vissa saker som jag tror på och andra som jag förkastar.

 

Jag förkastar exempelvis transaktionshistorik. Detta är ju något som både privatekonomer och företagsekonomer ägnar så himla mycket tid åt - och frågan är till vilken nytta? För budgetering är en rar växt och oftast väldigt ineffektiv - och när så mycket fokus läggs på hur det gick i förra kurvan genom att kika i backspegeln så finns inte tillräcklig uppmärksamhet på det som ligger framåt. I ärlighetens namn - hur mycket betyder egentligen det som skedde för ett år sedan? Det är vad som händer här och nu och framåt som är väsentligt!

 

Att budgetera är av tradition ofta mycket tidskrävande, förvirrande och prioriteringsförsvårande. Så varför budgetera alls? På sin höjd kan jag se rullande prognoser som en aning intressant - hur utvecklar sig elpriset, exempelvis. Men det är ändå så att de saker du inte kan mäta här och nu, de kan du heller inte hantera eller prognostisera - det är inte möjligt att täcka in alla scenarier som eventuellt eller inte alls finns där i framtiden. Någon månad framåt? Ja, dit sträcker det sig, anser jag.

 

Så vill man budgetera ett tag framåt i tiden, vilket jag gör, så är det inte historien som gör skillnad utan din förmåga att utmana dina stela antaganden som du gör för de poster du budgeterar för. Är detta en prisvärd bilförsäkring? Är maten vi äter i paritet med den kvalitet och det pris vi önskar betala? Kan vi förhandla boräntan ännu mera? Behövs denna prenumeration? Allt detta kan påverka din budget eller inte - men att ifrågasätta själva budgeteringen, det är det som betyder något. Hur ofta görs det i tillräcklig utsträckning ute i företagen undrar jag? Hur ofta gör du det i din privatekonomi?

 

Det finns ingen perfekt budget, förresten. Det finns bara levande, föränderliga budgetar av högst varierande kvalitet.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar