PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

En sparad glasstrut

När det är måndag, då sätter herr och fru Penning på sig sina finaste kläder och spatserar till bankpalatset för att konversera kring bolån och boränta. Paret är uppspelta och förväntansfulla inför mötet och kan knappt hejda sig i sin iver att påbörja mötet - det mötet som banktjänstemannen försökt undvika i det längsta. För storbanken, den har så många, så många kunder att den knappast hinner med att språka med dem alla. Men det behöver då inte banken heller göra - bara de pratar med oss.

 

Brydda pannor, pinsamma tystnader, nekande huvudvridningar och trådsmala mungipor - så fortskred samtalet men i en positiv anda, vilket i sig betyder att herr och fru Penning spelade dumma och långsamma. Så pass långsamma att det kan bli lite jobbigt att föra en konversation med oss. Till sist vill banktjänstemannen helst bli av med oss och gå på lunch.

 

Det ursprungliga, i sten hugget, erbjudandet på 35 punkters rabatt blev till sist 52 punkter. Vi var nöjda och svettpärlorna i banktjänstemannens panna byttes ut med ett slätare ansiktsuttryck och ett lättat leende. 

 

Man ska förhandla sin ränta. Alltid. Det finns utrymme och det finns möjligheter. En punkt är en hundring på en miljon kronor. Lånet vi förhandlade gick från 3 850 kronor i årlig rabatt till 5 720 kronor - det är 93 glasstrutar i skillnad en varm sommar! Pengar är alltid pengar och de ska tjänas in genom att byta bort dyrbar tid. 

 

Omläggningen av lånet i sig innebar en omedelbart minskad månadskostnad på 1 583 kronor - det blir en rejäl slant till att kunna spara till framtid eller ännu fler glassar. Dagens låga ränteläge är en fröjd för alla med bolån och ett ypperligt tillfälle att amortera ned dem. Med det förbättrade priset för våra lån går vår månatliga besparing från 13 kronor till 6 kronor. Man ska dock aldrig förglömma att detta blir en ackumulerad besparing som aldrig återkommer. Den dagen då räntorna stiger så är vi en aning bättre rustade.

 

Våra totala skulder är idag 2 823 770 kronor. Det är en grotesk summa som får mig att tänka på lyxfällan. Med dagens amorteringstakt skulle det ta oss 29 år att bli skuldfria vilket inte är direkt muntert. Många människor blundar nog för sina skulder - så dock inte den Penningska familjen. Det finns en plan som år 2025 ska ta oss till total skuldfrihet - och då spelar ränta roll.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar