PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Enklare egen firma

 

För några år sedan så körde jag en egen firma och registrerad så som just egen. Det var en liten sidoverksamhet som jag skötte bredvid min heltidssysselsättning - jag byggde lite webbsidor och annat IT-relaterat stöd. 

 

Enskild firma är det som står till buds i den enklaste av eget företagande i Sverige. Jag har dock aldrig tyckt att vårt regering och riksdag stöttar eller är överdrivet följsamma i att bidraga till eget företagande. Dessutom så blandar man omedelbart samman privatekonomi med det egna företaget - något jag egentligen inte alls vill.

 

När sedan min skatteåterbäring inte kom som brukligt på våren och jag fick besked att denna, på grund av mitt företag, inte skulle kunna utbetalas förrän året efter, då tröttnade jag och avregistrerade firman. Istället bestämde jag mig för att bli egenanställd via Cool Company.

 

Rent tekniskt innebär egenanställning att jag inte har något eget företag längre utan istället är anställd hos Cool Company. Jag har allt ansvar mot kund, gör allt jobb och fakturerar sedan kunden via Cool Company - som sedan hanterar skatter, avgifter och moms. Till mig utbetalas sedan en lön - en lön som så klart är kraftigt reducerad då vårt svenska system ser ut som det gör.

 

Så som exempel:

  1. Jag fakturerar 10 000 kronor exklusive moms.
  2. Cool Company vill så klart ha betalt för sin tjänst - 598 kronor i detta exempel.
  3. Från de återstående 9 402 kronorna dras arbetsgivaravgift 2 248 kronor.
  4. Från de återstående 7 154 kronorna dras inkomstskatt.
  5. Utbetalt till mig 5 008 kronor.

Detta är så att säga priset för att slippa eget företag och dess omständigheter. Det är lite som privatleasing av en personbil - inte billigt men enkelt och bekymmersfritt. 

 

Cool Company, som tar 5,98% i avgift, är bara en av flera aktörer i detta segment. En annan kändis är Frilans Finans som tar 6 %. Båda företagen lockar med expressutbetalning mot en högre avgift samt lite andra förmåner. Cool Company har en tjänst som jag gillar lite extra - möjlighet att avsätta inkomst i en tjänstepensionsförsäkring. Firmify är en nyare aktör med endast 5% i avgift vilket ger 52 kronor mer i nettolön på de 10 000 i exemplet ovan - kan vara ett tredje alternativ. Det finns fler aktörer men ingen som jag sett som är billigare än 4,95% (PaidIn24).

 

Så som alla tjänster är inte prislappen utan även kvaliteten på tjänsten som spelar roll. Jag har varit smått missnöjd med Cool Company:s tjänst då de slarvat med utskick och har brister i sin webbtjänst. Om man önskar att vara egenanställd så är det därför också enkelt att byta tjänst - du behöver ju inte säga upp dig!

 

Förresten - detta inlägg är inte sponsrat eller köpt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

Jag använder mig av Frilans Finans, fungerat bra, av samma anledning som dig, för mycket bök för min smak att ha egen firma.

Investerarfysikern's picture
748
1378
139
0
Investerarfysikern

Jag använder Frilans Finans jag med. Fungerar prima. Bra också då man inte får problem som man annars kan få med a-kassa etc om man har eget på sidan av sin huvudförsörjning (flera släktingar som fått problem med det). 

Anonymous's picture
Olof (ej registrerad)

Låter så tråkigt med allt som försvinner till andra. Även fast enkelheten är bra. Men när är det värt att starta ett AB?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Starta eget om det är en väsentlig del av inkomsten? 

Anonymous's picture
Emil F (ej registrerad)

Jag använder själv Frilans finans och har aldrig haft några problem. Avgiften är förvisso tråkig, men det tycker jag det är värt för att slippa allt som har med pappersarbete att göra. Jag driver själv en webbplats om egenanställning och har märkt att det är en "anställningsform" som verkligen ökar i popularitet. Det är något vi kommer få se mer av i framtiden!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar