PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fattigpensionär

Efter arbetslivet borde det vara rimligt att få ha det drägligt. Pensionen ska räcka till att både leva och överleva men för många blir det blott det senare. Ett bryskt uppvaknande och en chock kan det bli då det visar sig att pensionen endast är några tusenlappar efter skatt. Så blev det för Inga-Karin på Gotland som efter många års arbete i vården erhåller 6 100 kronor efter skatt. Inga-Karin tillhör den nya skaran svenska fattigpensionärer och det är då inte vackert eller smickrande för Sverige.

Att tjänstepensionen, som nio av tio svenskar har, blivit en allt viktigare del av den framtida pensionen är tydligt, kanske en så stor del som trettio eller fyrtio procent. Att redan i unga år ha ögonen på hur ens framtida pension kommer att bli är ett gott råd.

Efterlevandeskyddet som är kopplad till just tjänstepensionen är en viktig sak att titta på och ta ställning till. Efterlevandeskydd är precis vad det låter som, ett skydd för dina efterlevande om du själv dör. Det finns två olika typer av efterlevandeskydd. Det vanligaste är ett så kallat återbetalningsskydd. Då betalas det kapital som du själv hunnit spara ihop ut till dina efterlevande. Den andra typen av efterlevandeskydd, och som går att välja om du tillhör något av kollektivavtalsområdena ITP eller SAF-LO, är ett familjeskydd. Till skillnad från återbetalningsskyddet betalas familjeskyddet ut med ett på förhand valt belopp till de efterlevande.

Effekterna på pensionskapitalet kan bli minst sagt stora. I de mest extrema fallen kan mer än hälften av pensionskapitalet gå åt för att täcka kostnaden för efterlevandeskyddet. För många finns behov av att ha ett efterlevandeskydd som ger ekonomisk trygghet till de efterlevande. Men för andra, som exempelvis ensamstående eller för dem där barnen har flyttat hemifrån, kanske inte behovet av efterlevandeskydd finns. Då kan de avstå efterlevandeskyddet och därigenom få ett eget högre pensionskapital.

Om du avstår från att ha återbetalningsskydd, så blir du tilldelad något som kallas arvsvinst. Ditt pensionskapital späs alltså på och ökar med arsvinster.

Ju tidigare du tar tag i ditt pensionkapital och börjar intressera dig för det desto större möjligheter har du att slippa pensionspara extra till din ålders höst. Och inte bli en fattigpensionär som blott lyckas överleva.

Läs även andra bloggares åsikter om Allmän pensionPPMPPM och PensionPremiepension,Tjänstepensionintressant?

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar