PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fogden är här

 

I år damp min deklaration in i min eletroniska brevlåda. Jag använder Kivra och jag finner det helt rätt för mig - allt ska ligga i molnet eller vad var och en väljer att kalla det. Papper är passé och Kungliga Postverket alias Postnord får syssla med något annat - kanske hitta alla försnillade paket? Visserligen är Kivra rena stenåldern i layout och funktionalitet men det kanske de råder bot på på sikt.

 

Det tråkigaste i deklarationen är det uppskov på skatten då vi sålde vår förra bostad. 1,67% kostar den årligen och det retar mig att vi ska betala skatt på precis allt trots att det i sig är ett systemfel med stigande bostadspriser. Men så länge vi har dyrare lån att betala av så får det vara som det är.

 

Som vanligt åkte jag på restskatt. 6 479 kronor anser de att jag ska betala. Dock har jag reduktion för att ta mig till och från jobbet att luta mig mot. 2016 var ett rekordår avseende arbetade dagar. Röda dagar hamnade på vanliga helger, första maj var en söndag, julafton en lördag och det var skottår med en extra arbetsdag måndagen den 29 februari. Sammantaget betyder det att 2016 års kalender innehöll 253 arbetsdagar.

 

Den 21 mars kan man påbörja deklarationen på nätet. Det mesta är förberett och förtryckt och inte alls så knepigt som under mina föräldrars svettiga kvällar varje vår för att fylla i alla kolumner rätt och riktigt. Är man färdigt med deklarationen senast den 29 mars så får man sina skattepengar senast den 7 april.

 

Avdraget för bilkörning är 18 kronor och femtio öre. Med 32 kilometer till jobbet gånger 2 och gånger 253 dagar landar avdraget på 29 955 riksdaler. Statens hantlangare på skatteverket drar bort tio lakan av detta. Enligt prognos får jag då tillbaka knappt 2 tusenlappar.

 

Glädjande nog så får frugan alltid mycket mera tillbaks än jag då alla kapitalinkomster landar på mig. Med tro, hopp och kärlek så kanske ytterligare tjugotusen kan droppa in till balansräkningen.

 

Min åsikt är dock att vi skattas till döds i det här landet. Åtminstone vi som inget kan dölja. Utöver det så ser våra politiska partier i gemen våra skattepengar så som sina och med självhävd rätt slösa dem på vad helst de finner lämpligt. Inte är jag bitter, int.

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,  intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Ja, det har du het rätt i, att våra politiker ser våra pengar som sina. Vill man behålla något, så har de dessutom mage att häva ur sig något äckligt om egoism. Det här lalla landet Sverige är påväg rakt utför. Om inget ordentligt görs inom kort, så slutar det riktig illa, och det snart. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Cenwyn (ej registrerad)

De drar dessutom bort till och med elva lakan. Nytt för 2016 års deklaration.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Håller helt med."Fly below the radar" är det som gäller, om man bara kan.

Det här samhället är baserat på att alla sköter sig och att allt kan registreras. Det blir ett mycket sårbart samhälle. Om man inte har något personnummer och ingen mantalsskrivningsaddress så kan man göra som man vill utan att något händer, för det finns inga resurser att ta hand om den typen av problem.

Besser

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

fy fan vad man blir less på det här jävla landet allt blir bara sämre och skatten bara högre

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Investeraren, jag håller med om att det ter sig dystert. Skattemoral går hand i hand med samhällskontraktet.

Cenwyn, du har rätt. Illa, illa. Gäller dock inkomståret 2017 och inte årets deklaration. 

Besser, du är som sagt en klok person och när inte heller du andas optimism så är det dystert. Sverige har blivit den trötta, feta katten - och folk i gemen gillar det inte. 

Anonymous, din frustration är vida spridd.

 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Hur illa är det egentligen? Håller med om att mycket av stateens, landstingens och kommunernas arbete kan göras bättre. Men man ska väl inte vata en allt för stor dysterkvist? Dessutom finns det ju andra länder att flytta till om Sverige är så illa, vilket land är bättre enligt er mening? Själva jobbar vi vidare mot målet att som hushåll spara 50% av vår inkomst, 2016 hamnade på 30% pga föräldraledighet. Jag tycker det är smått fantastiskt att vi kan ha ett så rikt och trevligt liv och ändå lägga undan så mycket. Men som sparare vill mycket ju ha mer men en viss tacksamhet var jag är född infinner sig ändå.

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack Anonym, du har så rätt i att det absolut bör finnas en tacksamhet. Däremot anser jag att vi kunde ha det än bättre med kompetenta politiker.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar