PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Göra sin budget

Jag har använt ett antal olika excelark genom åren för att hålla reda på de reda stålarna när det gäller lån och att föra kassabok. Just den senare är en intressant företeelse. Många med mig har vid något eller några tillfällen ställt sig frågan var i hela fridens namn pengarna tar vägen? Och sedan tagit till den lösning som står till buds - att föra in alla utgifter och köp i en bok, lista eller på datorn. Kassaböcker är utmärkta verktyg - jag har några här på sidan att ladda ned för eget bruk - men om du inte ser till att föra in ALLA slantar som förflyktigas är den mer din 'kassa' bok än din kassabok. Den speglar då inte den krassa verkligheten.

För att knyta ihop säcken så behöver jag ett verktyg som är mer flexibelt än ett kalkylark där jag på språng kan registrera utgifter i min telefon och sedan på hemmaplan framför datorn vidare analysera hur och varför bilden ser ut som den gör. Och efter att ha provat så valde jag att börja använda programmet 'You need a budget' - ett verktyg som både är en kassabok och en budgetgenerator.

Programmet är mycket lättanvänt och påkallar verkligen en medvetenhet kring konsumtionsmönster och var det 'läcker i båten'. Många nöjda användare och utmärkta betyg så som det bästa finansverktyget för privatpersoner underlättade mitt val. En app för registrering både för Iphone och Android finns att köpa till för att underlätta användandet - och därmed tillförlitligheten - ytterligare.

Det som gör 'You need a budget' så speciellt är de fyra reglerna som den bygger på.

Regel 1: Ge varje krona ett jobb - du ska aldrig mer undra vart pengarna tog vägen utan istället veta var de behövs bäst. Regel 1 handlar om att bestämma var dina pengar ska spenderas istället för att bara spendera dem för att de finns. Med YNAB planerar du detta på några minuter när.

Regel 2: Spara för sämre tider - att blicka mot horisonten istället för på skorna. Avsätta pengar för stora förväntade - och oförväntade - utgifter handlar denna regel om. När de regniga dagarna kommer så är du förberedd istället för oberedd.

Regel 3: Undvik snytingarna - ungefär så som en boxare gör genom att kliva tillbaka och i sidled för att slippa få en högerkrok i nyllet. Regel 3 handlar om de tillfällen då du spenderar för mycket. Med hjälp av YNAB får du ordning på detta utan att knäcka din budget.

Regel 4: Buffert - sluta att leva från lön till lön. Med YNAB får du stödet i att bygga dig en buffert för att minska din privatekonomiska stress och slippa att leva på marginalerna. En buffert ger dig bara möjligheter.

'You need a budget' kostar inget att testa. Efter fem dagars användande kunde jag dock själv inte längre undvara programmet. Så all ära åt kalkylark, men det här är bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om BudgetBuffertKalkylPrivatekonomiintressant?

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar