PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
581
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Grannen är rik

 

Varför är inte jag välbärgad och förmögen? Den där gnagande frågan som hårt arbetande och välutbildade människor med stora inkomster ställer sig. Där svaret står sig slätt då vi inte förstår principen - att välbestånd inte handlar om inkomst utan det du sparar och låter bli att spendera.

 

Hushåll av idag äger mycket - bostad, bil, båt, möbler och prylar i lång rad. De flesta gnegar på för att upprätthålla en livsstil, något som tenderar att vara nära knutet till inkomsten. Ta inte minst personbilen - är du en person uppe i smöret så måste du så klart ratta något ståndsmässigt. Öka din inkomst så ökar dina livsstilsutlägg, helt enkelt. Högspenderare har heller sällan några finansiella tillgångar i större grad.

 

Kan man definiera om man är förmögen? Det finns prov på det och en tumregel finns som säger att du ska multiplicera din ålder med din årliga bruttoinkomst och dela med tio. Det beloppet borde du ha om du ska anses välbärgad. I mitt fall borde min förmögenhet uppgå till ungefär 2.7 miljoner kronor och där är jag inte riktigt.

 

Ja, en del av er förstår att jag läst boken The millionaire next door. Så, de som är förmögna? Vad gör de annorlunda än vi som inte är där?

 

Du behöver inte läsa boken utan blott nedan sju viktiga punkter:

  1. Rika lever långt under sina tillgångar.
  2. Rika använder tid, pengar och energi till att bygga sitt välstånd.
  3. Rika värdesätter ekonomiskt oberoende högre än social status.
  4. Rika hade inte föräldrar som curlade dem ekonomiskt.
  5. Rika har i sin tur barn som är ekonomiskt självförsörjande.
  6. Rika har förvärvat kunskaper kring hur olika möjligheter kan nyttjas för att tjäna pengar.
  7. Slutligen, rika valde rätt yrke.

Jag vill genast påpeka att ovan punkter är den optimala kuren men att punkt 1 är den helt överskuggande - där måste man börja och fortsätta. Ingen raketforskning utan endast sunt förnuft. Frågan man bör ställa sig är om man är villig att göra detta för att bli ekonomiskt oberoende. Frågan är dock hur många som ens ställt sig frågan?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Indicatum's picture
3
7
1
0
Indicatum

Håller helt med!

Punkt 1 är förutsättningen för att man ska kunna lägga undan en summa varje månad. Först då finns det något att bygga på. Men, denna summa måste man lägga undan när lönen kommer och leva resten av månaden på resten av pengarna. Det är ju ingen slump att skattemyndigheten drar pengarna direkt från lönen, dom väntar ju inte till slutet av året för att få sina pengar. På samma sätt ska man göra för att lägga undan pengar till sig själv.

Ser fram mot mera diskussioner om ämnet

tack

 

 

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Det fina med punkt 1 (som mycket riktigt är den absolut viktisgaste) är att den kan i princip alla anamma. I alla fall alla i Sverige!

Var boken bra i övrigt?

http://aktiepappa.blogspot.se/

Anonymous's picture
Jag har också l... (ej registrerad)

Boken har några intressanta delar men jag upplevde den som väldigt missvisande ändå. Många slutsatser var antingen feltolkade eller missvisande. Majoriteten av alla miljonärerna hade fått minst en eller flera ekonomiska fördelar tidigt i livet som boken medvetet eller omedvetet lät bli att framhäva korrekt. Det enda boken berättade var att om du har ett välbetalt jobb och inte lever utsvävande så har man ganska mycket pengar efter ganska många år. That's it.

A random Walk -Malkiel och rich dad poor dad kyosaki överträffar den boken med råge. Jag förväntade mig mer.

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Tack Indicatum, det är en viktig aspekt du belyser. Man kan göra en tvåstegsraket så som vi i vår familj gör - ett belopp direkt vid lön och sedan ytterligare pengar som blir över strax före lön.

Tack Aktiepappa, så där - jag tycker nog att The Richest Man in Babylon är en roligare läsning i samma anda.

Tack för tipset, sista kommentator, Rich dad poor dad är absolut trevligare även som den senare halvan av boken blir väl träig. A random walk har jag inte läst, det ska undersökas.

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Tack för tipsen! Trevlig helg!

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Den där boken är definitivt bra läsning. Det är många i detta land som inbillar sig att rika spenderar oerhörda summor, hela tiden. Och i sin jakt på lycka lånar dessa personer friskt till konsumtion, för att visa sin ytliga "framgång". Sedan undrar de vart alla mengar, och mer därtill, försvann. Men, verkligheten är tvärtom, de rika tänker aktivt på hur de ska bygga vidare på sin förmögenhet. De är också bara ett fåtal rika som har ett enormt behov av att hävda sig och ständigt visa sin rikedom.

Mvh  http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Tack Investeraren, så är det - strävan efter statusmarkörer är alltför dyr.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar