PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Halleda

 

Patriot är jag kanske inte men en viss stolhet över mitt skånska arv, det har jag. Mest på skoj och utan allvar. Jag trivs i södern och tycker att skånskan klingar vackert. För några år sedan hade jag tvekat att erkänna att jag gillar Danne Stråhed, men så är det. Han har en del fina, glada och positiva texter. Sök på Spotify och låt dig förföras.

 

Sprang på den här texten. Den är roligt som jag ser det. Vad säger du?

 

Ha en finfinfin söndag! Sommaren lever lite till.

 

Skåningen är inte som andra. Framförallt är han vacker.

 

Han har inte stockholmarens lömska blick, inte heller göteborgarens hysteriska talesätt eller smålänningens hasande gång. Inte sörmlänningens låga fotvalv eller medelpadingens kutryggiga dolskhet.

 

Nej, skåningen ar i sanning en prydnad för mänskligheten. Likt ett majestätiskt monument höjer han sig över slätten. Hans blick är ärligt trofast, hans kinder glöder av hälsa och hans hållning är rakryggat reslig.

 

Ändå - allra vackrast ar han inuti. Där klappar ett ädelt hjärta och där har en obefläckad karaktär tagit sitt säte. Lägg därtill en nästan överjordisk snabbhet i tanken; en klokhet och en känslighet, som saknar motstycke någonstans. Ställ honom inför de svåraste problem, stapla upp framför honom all jordens bekymmer, kom till honom med konflikter och elände. Han kommer att lyssna tålmodigt på dina jämmerliga klagovisor, men du kommer också strax finna tröst i hans kloka lösning på världsaltets dilemma.

 

- Jaja, ska du höra honom säga, de bler nock bra me de. Genom sekler av med och motgångar, sociala problem och kulturella revolutioner, ockupationer och allehanda irriterande intrång i vardagen, har skåningen lärt sig att kommer bara tid kommer säkert också råd.

 

Blir man bara siddande är jordelivet inte konstigare beskaffat än att det efter ett tag återgår i normala. gängor, förr eller senare. Detta hindrar inte att skåningen både lärt sig ingripa i skeendena och ibland kan ertappas känna både upprördhet och engagemang.

 

En gång på en tågresa träffade författaren Axel Larsson några breda pågar, som alla varit med i finska vinterkriget. De utbytte erfarenheter. Värst hade det varit på Karelska näset ett tag, där hade den ryska övermakten tidvis varit oerhörd. Det föll då sällskapet in att han som låg och sov på en tågbrits i kupén verkligen varit en av dem som stått mitt i kulregnet. Han måste väckas och fås att berätta. Alltså väcktes den sovande. Hur var det på Karelska näset, den gången? undrade vännerna.

 

Den nyss väckte tittade sig omkring med trötta ögon. Sen sa han:

 

- Jo, dar va hitt.

 

Sen vände han sig på andra sidan och somnade om.

 

Sådan är skåningen. Han bävar inte för att va me där det e hitt. Och har inte hans tidning samma inställning, ja då får de va så.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Humor! Nu kanske man inte riktigt håller med i tankegångarna, men det är ju trots allt söndag, så några elaka kommentarer blir det inte. :-)

Fint att du känner stolthet över ditt arv. Fler borde göra det.

Förresten - Skånsk Akvavit är inte det sämsta det heller!

Mvh

Egon

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Egon. :)

Ja, det är ju enbart humor. 

Jag tycker att det är intressant, det här med stolthet och att vara svensk (eller skåning, för den delen). De som säger att det inte finns svenska värderingar, svensk kultur eller för den delen - svenskhet, vad menar de egentligen?

Åtminstone jag vet med mig att många av mina tidigare generationer slet ont och hårt för att ta oss dit vi är idag. Hur kan man förringa det?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar