PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Haltande resultat

 

Idag måste vara den varmaste sommardagen i år. Dottern drog till kompisar, sonen och frun till en göl för att svalka sig. Själv gömde jag mig inomhus för att göra lite finansiella avstämningar, registrera några fakturor och begrunda lite bland bloggarna. 

Familjen Penning har ju en målsättning sedan ett antal år tillbaka att nå ett break-even mellan skulder och tillgångar exklusive bostadens värde. Det betyder i sig inte att alla skulder behöver vara betalda utan endast att vi på pappret sitter i en betald bostad och inte har ett underskott på något sätt. 

Konceptet har haltat en del nu under den senare delen av våren då portföljutvecklingen och en del dyra kostnader hållit ner utvecklingen. Vårt bästa år hittills var 2014 då vi betade av nästan 6 procent av beloppet för break-even vilket, om det hållit i sig, skulle inneburit vid 65 års ålder för mig och frugan. Nu är vi prognosmässigt tyvärr uppe i 23 år för 2015.

Desperationen infinner sig? Ja, kanske lite. Utvecklingen på börsen har varit god och framgent är det inget att luta sig på, så ser det ju möjligen ut. De värdepapper jag innehar är dock sådana som jag ser som av hög kvalitet och flertalet av dem med god direktavkastning. Men viker trenden så hjälper ju inte det.

Andra åtgärder? Ja, det finns det och goda sådana. Jag byter jobb inom kort och får en rejäl löneförhöjning motsvarande 13 procent i grundlön och med option på en bonus med ytterligare nästan 20 procent. Sparandet kan därmed ökas ytterligare med en hel del nettokronor från och med oktober. Vi lägger också om ett bolån i juli som kommer att spara oss nettokronor 18 000 och över några års sikt kan dessa tillföras Freedom Fund. Med dessa åtgärder kan vi troligen justera till 2015 till ett något bättre resultat.

Det kan så klart låta trist och tråkigt men när börsen vacklar så minskar också mitt intresse för den. Inkomster i all ära men att se till sina kostnader är alltid ett komplement som inte får förringas. Familjen Pennings kommande åtgärdsprogram ska börja med matkontot som är onödigt stort.

Nej, nu kokar hjärnan - ett dopp i poolen hägrar.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar