PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Helt oväntat

Jag är mäkta förvånad över att vi svenskar faktiskt är bäst inom hela EU i att tillse att vi har en buffert för oförutsedda utgifter. Åtta av tio svenskar förmår nämligen att plocka fram elvatusen kronor, utan att låna av någon, ifall att något oförutsett skulle hända - något som vi ju alla vet händer allt som oftast. Elvatusen kronor, minsann. Det är ju en slant att hosta fram så där en vanlig vardag. Eller vad säger du?

Nej, elvatusen kronor är inte så värst många pengar. De allra flesta borde kunna ha en buffert som är många gånger större än så. Allt handlar om att idogt sätta av någon enstaka procent varje månad under tillräckligt lång tid. Enligt en undersökning från Nordea så drabbas 2 av 3 svenskar av en oväntad utgift var sjätte månad vilket innebär att de flesta av oss borde drabbas tillräckligt ofta för att lära oss något nytt och bli adaptiva.Och hur oväntade kan egentligen de vanligaste oväntade händelserna anses vara? Att bilen, kylen, frysen eller tvättmaskinen rasar - det är på min skala en högst förväntad olycka även om det inte går att sia när i tiden så sker.

Vi är helt enkelt bäst inom EU i grenen att plocka fram elvatusen kronor på studs. Att exempelvis fransmän och tyskar har det svårare är för mig en gåta, lättare att förstå är länder som Rumänien eller Bulgarien. Ändå är det för många som har usel framförhållning. Åldersgruppen 16-34 år har det svårast - en av fyra klarar inte av att få fram pengarna. Enklast är det för 65 till 84 år som är en grupp med resurser i madrassen. Ensamstående med barn sticker ut allra mest med varannan som Svarte Petter.

Jag funderar allt på hur många som investerar i fonder och aktier men struntar helt i att ha en buffert? Det vore en intressant undersökning det med.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Räknas man alltså in i den statistiken om man har pengarna i fonder/aktier och inte kan skaka fram dem på dagen (låter som det på den sista menigen)? Det låter konstigt. Nu råkar jag iofs ha en del pengar på kontot eftersom det precis varit lön, men annars är jag nog delaktig till detta eftersom jag oftast är mer eller mindre fullinvesterad.

FrisomFan's picture
14
20
6
0
FrisomFan

Hela överskottet för min del hamnar i aktiedepån var månad (efter att jag har en stor summa fast på amortering var månad) men har ett bra kredikort som jag kan "låna" på utan ränta om får täcka upp i fall något oförutsett sker.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar