PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Hittepå

 

Intressanta börsdagar med tvära kast. Vi som varit med förr finner det spännande men inte oroande alls. De yngre investerarna, som bara sett uppgångar, möter en ny erfarenhet. Man ska inte fnysa åt riktig lärdom som bara kommer med upplevelser. Gammal är fortsatt äldst. Och det finns ingen ny ekonomi denna gången heller. Allt som far uppåt skola komma ned - men inte lika mycket. Kalla det korrektion om du vill men jag tycker det luktar svettig rädsla.

 

Man kan tro vad man vill. Man kan tro att börsen ska fortsätta uppåt. Man kan också tro att den ska rasa rakt ned i avgrunden. Men varför tro överhuvudtaget? Precis som samtliga världsreligioner är påhitt är också all annan tro bara luft och utan någon underbyggnad. Jag kan tro att det blir sol imorgon eller så konfererar jag barometern - vilket är klokast?

 

Mitt barn har prov i religionskunskap imorgon. Varför? Religion är ingen vetenskap utan enbart tro. Hellre hade jag sett att de lärt sig privatekonomi i skolan än pseudovetenskap. Jag blir inte ledsen om han får underkänt i religionsämnet. Religion har inte i skolan att göra.

 

Tro i sig är vanskligt och ibland farligt. Helt klart är att all tro, oavsett om det handlar om börskurser eller världsalltet, flyttar ansvaret från oss som individer till något odefinierbart. Kanske är det Gud? Eller är det Mr Market? Maktlöshet istället för personligt ansvar över sin situation - vad vill du ha?

 

Tro är att förenkla och förenklingar är svepande och godtyckliga. En vitskäggig man skapade allt på några dagar?  Bitcoin är det nya guldet? Troende sprattlar alltid, trots överbevisning i kunskap eller vetenskap. Nej, mina vänner - vi vet idag att världen är sprungen ur singularitet och vi vet att kryptovalutor saknar underliggande värde. Det är inte tro utan fakta.

 

Tro är att trösta den svage. Det känns bra att tro att någon ängel skyddar. Det är en bra känsla att den tekniska indikatorn berättar att min aktie ska gå upp. Fakta, däremot, är hård, rationell och kall. Den tar inte hänsyn till dina känslor. Den bevisar men berättar inte varför.

 

 

Är man en genomsnittsbegåvad människa så kan man se att det inte finns några vetenskapliga framsteg som senare har kunnat bevisas vara fel med hjälp av religion. Det samma gäller all tro. Vissa människor kan hävda att slump är sådana bevis. Någon har ju sett Jesus i en rostad brödskiva så här handlar det enbart om övertygelse istället för fakta. Andra har sett mönster i börsuppgångar som korrelerar med de mest märkliga samband - men som bara är en slump.

 

Tro är den lätta vägen. Kunskap är den svåra. Religion har inga tvivel och ställer inga frågor. Vetenskap är mest frågor och tvivel. När tro ifrågasätts blir responsen fientlig. När fakta ifrågasätts blir responsen nya bevis.

 

Är det inte dags att växa upp och lämna tro bakom oss? Det är ju bara hittepå.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Jaha (ej registrerad)

Vad du tar i Per. En människa med gudstro står till svars för sina handlingar inför sin Gud. På vilket sätt flyttas ansvaret från människan för att hon är troende? En människa utan gudstro kan väl i så fall snarare ha större anledning att på logisk grund agera ansvarslöst - det finns ju ändå ingen domare, än mindre någon mening med tillvaron? Du som investerare intresserar dig för risk-kalkyler... Finns det inte en risk att en ödmjuk hålllning kring livets mysterium kanske i slutändan visar sig vara mera normalbegåvat? Vare sig man enligt egen uppfattning på goda grunder tror eller inte tror...

Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Väl skrivet, ska så klart kolla rostebrödskivan extra noga i morgon bitti, man vet ju aldrig.

PerPenning's picture
252
604
53
0
PerPenning

Tack Jaha, det finns ju otaliga exempel på att tro, i kombination med religon eller ej, lyfter bort det egna ansvaret. Det kan du ju inte ha missat? Och vad har en avsaknad av tro med dina empatiska förmågor att göra? Och en tillvaro utan mening är kopplad till avsaknad av gudstro? De som känner mig vet att jag är synnerligen ödmjuk inför alla mysterier och jag är genuint intresserad - däremot söker jag inte svaren i världsreligionerna då de är dikt och saga. Jag förstår dock den tröst som många finner i religionen, inte minst i svåra tider. Själv sätter jag dock hellre min tilltro till mina medmänniskor.

Tack Stenkryparen, jag menar inte att förlöjliga med detta exempel men det pekar samtidigt på att tro, det är att ständigt försöka överbevisa sig själv om trons berättigande. I förlängningen är detta direkt farligt, vill jag hävda. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar