PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inga pengar till barnen

 

Hur märkligt det än är så provocerar mitt påstående många - att inte spara åt barnen. Oftast är det föräldrar ur curlinggenerationen, det vill säga sjuttio- och åttiotalister som i sig växt upp förhållandevis kravlöst och med oändliga förutsättningar, som förfasas över denna ondska jag sprider. För min del handlar det om essensen av föräldraskapet - för vad är huvuduppgiften?

 

 

Inte är det att försörja sina vuxna barn, inte är det att bereda deras väg ut i vuxenlivet med en röd matta eller att förse dem med en pidestal att sitta på med en lagerkrans på huvudet. Tro det eller ej, men med föräldraskapet kommer ett ansvar som varar tills barnet är vuxet vilket i konkreta termer är antingen när de fyller arton år eller har läst färdigt gymnasiet. Där slutar försörjningsplikten och där är det dags att ta eget ansvar för sitt liv framgent. Hur många föräldrar ser på det så här mer än jag och min fru, tro?

 

Föräldraskapets viktigaste uppgift är att förbereda sina barn att flyga på egna vingar. Mamma och pappa lär sitt barn att bli vuxet och att kunna hantera de förutsättningar, ansvar och förpliktelser samt de rättigheter det innebär. Jag och fru Penning säger det ofta och gör det i handling med våra barn - ni måste själva göra erfarenheterna nu kring hur det är att vara en människa i vårt samhälle. Varje sådan lär något. Varje handling eller frånvaro av en innebär konsekvenser, ibland njutbara men också smärtsamma.

 

 

En del i att lära en ung människa att bli vuxen är ansvar för pengar. Inga av våra barn kommer att serveras ett konto med slantar på artonårsdagen. Varför? Jo, för det skulle inte innebära någon kunskap eller förståelse för pengars värde. Ni som skakar på huvudet har inte förstått men jag har sett det många gånger på nära håll - ungdomar som fått en massa slantar och som sedan bara försvunnit i la dolce vita.

 

Först och främst är det bättre att barn lär sig att tjäna egna pengar. Dela ut reklam, sitta barnvakt och sälja jultidningar. Jag ser för många föräldrar som curlar. Men blir man ständigt lyft lär man sig inte klättra. Ge ditt barn en hundralapp och en utmaning i att fördubbla den!

 

Herr och fru Penning sätter undan pengar för eventuella framtida behov, pengar som kanske kommer att användas för att stötta våra barn i något - eller inte. Det beror helt och hållet på hur framtiden ter sig för dem. Vi arbetar mycket med att de ska klara sig själva en dag utan att ränna till mor eller far och tigga kosing. Ingen blir gladare än jag om våra barn bygger sin egen lycka och sitt eget ekonomiska oberoende.

 

Unge herr Penning är ett exempel. Han är tretton år och erhåller 400 kronor i månadspeng - då ingår vissa hushållssysslor och att städa sitt rum. Han har nu valt att spara hälften av detta belopp varje månad i sin framtida penningmaskin, pengar som jag investerar åt honom på ett ansvarsfullt sätt. Den andra hälften behåller han för sina egna kostnader som godis eller saker. Vår överenskommelse är att jag sätter in lika mycket som han sparar för framtiden och att pengarna inte får röras förrän han fyller arton år. Han är sporrad och kommer att få en återkoppling varje månad för att se hur det går framåt.

 

Oavsett hur ni väljer att göra så tror jag att vi iallafall är rörande överens om en sak: vårt land behöver fler människor som tar eget ansvar.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Stenkryparen (ej registrerad)

Så sant, föräldrarnas ansvar är att lära barnen ekonimisk sans, och färdigheter att skapa egen rikedom.

Ekonomisk begåvade föräldrar resulterar med stor sannolikhetr i ekonomiskt begåvade barn.

I utbildningssyfte startade jag (och sambon) upp en Pengamaskin till dottern strax efter födseln. Nu 15 år senare har den imponerande storlek. En lärdom även för mig är att finns tid så är ränta på ränta effekten snarast magisk.

Tackar för bra blogginlägg!

//Sven

Anonymous's picture
Fattigbonddräng (ej registrerad)

Ett väldigt bra inlägg,  skulle nästan vara obligatoriskt att föräldrar fick lära sig detta när de väntar barn.   

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag är helt övertygad om att den största vinsten i barnsparande inte ligger enbart i det ekonomiska, utan snarare i den otroligt viktiga lärdom barnen då erhåller på ett naturligt sätt, tidigt i livet. Förutsatt att föräldrarna medvetet pratar ekonomi med barnen. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Sven, är dottern nu involverad i sin Pengamaskin? Det finns ju alltid en risk att de där pengarn bränner i fickan att konsumera på långsiktigheter som hårförlängning, kläder och väskor. ;-)

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Fattig Bonddräng, den är ju väldigt enkelt att producera avkomma, det kräver varken list eller intelligens. Men få föräldrar, om några,  kan ens ana vad det i förlängningen innebär att vara mamma eller pappa.

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Investeraren, prata pengar är viktigt. Under min uppväxt var ämnet osynligt. Men jag tycker att det rör på sig vilket är positivt. Men det finns ju fortfarande fy-ämnen, så som vad en viss yrkesroll tjänar kontra en annan. Vi talar om detta en del - sonen ville bli brandman, sa han. Ja, det är ett bra, ansvarsfullt och samhällsviktigt arbete, sa vi, men beakta att du tjänar inte så bra på det. Alla val bör göras med så mycket information som möjligt som bas. Men samtidigt så vet vi alla att en bra lön inte har något alls med ett framtida ekonomiskt oberoende att göra, eller hur? :)

Anonymous's picture
RaketOst (ej registrerad)

Jag investerar allt jag får över varje månad åt mina barn för att de ska ha valfriheten att slippa ekorrhjulet, som jag varit tvungen att springa i hela livet. Jag vill ge dem friheten jag själv aldrig haft. Så länge vi har en socialistisk straffskatt på utbildning och arbete kommer man aldrig att kunna arbeta sig till frihet. 

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Raketost, nog så bra men att ge frihet utan att ges egna erfarenheter kring dess vara eller icke-vara - är svaret så enkelt?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar