PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ingen krönika

Ja, varje seriös skribent ska väl ha en nyårskrönika så därför hoppar jag över en sådan. Ju äldre jag blir desto färre hållpunkter i livet har jag. Allt rullar på ändå och tiden på samma sätt. Jag har inte längre en startpunkt för nyårslöften och dylikt. Avstämningar tycker jag dock fortsatt om. Men en sådan får komma imorgon eller dagen efter.

 

Som ett barn på julafton väntar jag nu på en ny version av budgetverktyget jag använder - You Need A Budget också känt som YNAB - som ska komma alldeles strax. YNAB fungerar alldeles förträffligt redan idag men alla verktyg behöver ju mer moln, analys och smidighet allt efter. Nyfiken på nyheter är jag.

 

Det tycks som om börsen vill avsluta negativt och det blir väl inget lysande år för familjen Penning. Jag har med facit i hand varit för defensiv under året som gått. Livet som löneslav ger dock inte utrymme för daglig handel eller nyhetsgrävande. Det blir ett plusår men någonstans runt 10 procent. Jag hoppas på att jag kan vara en dugligare investerare under 2016.

 

Starbreeze går mot strömmen och fortsätter upp idag. Vi är inte så långt ifrån all time high så jag följer aktien med spänning. Lite läsning från Eminent Invest är också intressant. Till och med en icke-gamer som jag kommer att köpa The Walking Dead. Jag ser gärna en rejäl dipp så att jag kan köpa lite mera. Det finns mycket tro och hopp kring kursen framåt men vad spelar det för roll om du likt mig tänker behålla aktien så länge företagsledningen är densamma som idag?

 

Idag rekommenderar jag en lyssning på senaste avsnittet av Börspodden med en hel del tips och trix.

 

Ett gott nytt år önskar jag dig!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
anonymous (ej registrerad)

34-dagars trial av nya versionen av ynab? Vad händer sen?

Lär man betala för den nya versionen?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Jag uppgraderar i dagarna. Priset blir en köpkaffe per månad. :)

Anonymous's picture
Tim (ej registrerad)

Kikade lite på nya YNAB och blev ytterligt besviken. Om man ändrar affärsmodell till SaaS och nu ska ha $5 per månad för en prenumeration förväntar jag mig något i gengäld.

Två "nyheter" ogillar jag väldigt. Dels har de tagit bort möjligheten av rulla overspending framåt utan att det påverkar budgeten och dels är rapporterna borta.

Den andra punkten kommer säkert fixas till inom kort så den är jag inte orolig för. Men den första punkten saknar jag. Och den lär inte komma tillbaka.

Varje gång jag lånar ut pengar registreras dessa som en utgift mot en viss kategori i budgeten. Delvis används detta för utgifter i tjänsten typ parkering, taxi och någon enstaka representation ibland. Men framförallt använder jag denna funktion när vi handlar åt svärföräldrarna som har problem att ta sig till affären själv. Nu måste jag krångla mig runt detta genom att sätta upp nya konto istället för budgetkategorier. Ogillas starkt.

Utöver detta har ju lagts till en del funktioner. Den nya kreditkorthanteringen är väl bara en vanesak så det är nog inget problem. Att sätta upp mål på budgetkategorierna kan kanske vara något att ha men möjligheten att tanka ner transaktioner automatiskt från banken faller på två punkter. För det första gäller det bara USA och Kanada och för det andra skulle jag ALDRIG ens överväga att lämna mina inloggningsuppgifter till en amerikansk tredjepartstjänst. Så av tre nyheter, utöver att hela lösningen nu är webbaserad, är två något som kanske eventuellt kan vara något att ha och en är fullständigt värdelös.

Jag har skaffat en trial och gjort en nystart. Jag kommer köra nya och gamla YNAB parallellt under en månad och se. Men om inga rapporter levereras och jag inte kan komma på ett smidigt sätt att hantera överrullningen från YNAB4 så kommer jag köra vidare på den gamla versionen så länge det går.

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Kan bara hålla med. Nya YNAB kör jag också parallellt men jag tror ändå att jag kommer att byta helt under året som kommer. Dels tror jag att funktioner successivt kommer att byggas in och återskapas. Att lämna ut bankuppgifter gör jag heller inte.

Det har utlovats en desktop-applikation.

Anonymous's picture
Tim (ej registrerad)

Ja, programmet och metoden är så pass bra att jag har svårt att se att jag lämnar helt. Men så länge YNAB4 fungerar på desktop och mobil kan man lugnt avvakta utvecklingen av nya YNAB.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Ja, men man bör registrera sig för ett nytt konto så man frå 10% rabatt. :)

Anonymous's picture
Tim (ej registrerad)

Men om du ska registrera ett nytt konto och få rabatten måste du väl börja betala också. Och dessutom "investera" $45 för första året. För något som kanske inte visar sig hålla måttet.

Eller det räcker att registrera sitt trial-konto? Du måste väl bli betalare innan 31/1 för att få rabatten?

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Ja, så är det nog. Knivigt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar