PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inifrån

 

Jag tänkte inleda denna text med en fråga som är viktig och värd att läsa två gånger.

 

Hur stor vikt lägger du vid din inre röst i ditt förhållande till alla yttre omständigheter - människor, relationer, konflikter och företeelser?

 

Jag tycker att detta är en viktig fråga att ställa sig, inte en gång utan med regelbundenhet. För vi påverkas, både medvetet och omedvetet, av åsikter, fördomar, sanningar och osanningar. Att tänka igenom saker du hör och läser och förankra eller förkasta det utifrån din egen inre kunskap och etik är visserligen ansträngande men nödvändigt för självrespekten.

 

Ta bara en genomsnittlig svensk midsommarfest. Så oerhört mycket som sägs utan något större innehåll, inte minst i rus och dimma. Gör en egen studie på din midsommarafton och lyssna in dig - hur mycket av värde, glädje eller nytta för andra och ens värt att kallas intelligens i samtalet kommer du att höra? Det som kallas skitsnack tror jag kommer att dominera. Det skrävlas och det hålls med, mörka rasistiska eller sexistiska inre demoner får fritt spelrum över en del tungor. Svartsjuka, hätskhet, elak ironi och falskhet kanske också bubblar upp?

 

Vi påverkas alla av varandra i grupp, det kan skapas grupptryck och farliga kollektiva tankar. Det är därför som frågan måste ställas då och då. Är jag sann mot den jag är, de värderingar jag har och min etik och moral?

 

Allt måste komma inifrån. Till sist är det det enda som spelar någon roll. Att aldrig sälja ut sina åsikter eller ståndpunkter för att vara till lags. Skönhet kommer inifrån, sägs det. Motivation måste komma inifrån, sägs det. Jag säger att DU måste komma inifrån. Andras syn på dig är alltid sekundär och att ens fundera på vad andra tycker om dig är ovärdigt dig - för ditt värde kommer inifrån, skapat av dig.

 

Som barn och även tonåring kämpade jag hårt med att passa in de sammanhang som dök upp. Det är många gånger tufft att vara ung. Det som för mig är beklämmande är att många vuxna fortsätter att anpassa och ställa in sig i tron att vinna fördelar i sina relationer, karriärer och sina liv. De väljer att tumma på sin övertygelse och åsidosätta sina värderingar och därmed trampa på sig själva.

 

Som ett avslutande exempel gör jag som jag började - en fråga. Hur svarar du på den?

 

Om du arbetade på ett företag och fick chansen till en ny fantastisk tjänst med hög lön men din nya chef uttryckte tydliga rasistiska åsikter - hur skulle du då agera?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
m96 (ej registrerad)

Högre lön och en vettig chef.. inte mkt att fundera över :)

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Med all respekt, så anser jag ditt exempel vara det märkligaste av allt jag läst på länge. Tror du att du skulle kunna "uppfostra" den chefen till vad du anser "korrekt åsikt", genom att inte ta ett intressant arbete?  Ditt agerande skulle leda till noll och ingenting i konsekvenser i det fallet.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack m96, det är den enkla lösningen. :-)

Investeraren, jag skriver inget alls om mitt agerande - jag ställer en fråga. Och jag tror att jag kan läsa din hållning i din replik. Jag tycker inte att detta är en enkel frågeställning.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Det beror väl på, ifall att chefen har åsikter om den invandringspolitik som förs idag, eller om han säger att andra folkslag är lägre stående, t ex. Det förra skulle jag kanske inte hålla  med, med låta passera, vilket som. Det senare skulle jag tänka vilken galning, här kan jag inte jobba.

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Anonymous, men det kan inte 'bero på'. Rasism har inget med invandringspolitik i sak att göra utan blott det senare du skriver, dvs lägre stående. Det finns grupperingar i Sverige som ropar rasism åt allt och i alla riktningar men de har inte förstått innebörden.

Anonymous's picture
E (ej registrerad)

Jag hade tackat nej om inte jag var desperat efter inkomst och arbetslös. Skulle ha svårt att jobba med npgon som hade så olik människosyn mot min egen. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar