PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inte tveka nu

 

Hur är det ställt med vår spartradition numera? Att så som förr samla i ladorna inför fimbulvintern? Jag själv, som växte upp som Slösa, påbörjade ett litet, litet sparande när våra barn var små. Inte varje månad men så ofta som det gick. Ett par hundralappar, ibland tre. På den tiden sparade jag i Storbankens fonder och avkastningen mer eller mindre uteblev.

 

Med tiden blev det likväl en slant som flyttades till en tjänst som hette E-trade. Där gjorde jag ibland lyckade affärer men oftare ganska usla. Tålamodet var ganska så kort, vill jag minnas.

 

Sparpengarna tog sedan en tur till Nordnet Direkt innan allt numera finns hos Avanza Bank - till stor del för att tjänsteutbudet är komplett och ger mervärde.

 

Att sätta in slantar istället för att direkt konsumera dem kan vara ett motstånd i sig. Det är aldrig svårt att hitta anledningar till att låta bli att spara - det finns alltid hål att stoppa sin löning i. Vi kan spara senare, när vi blir äldre och har högre inkomst, så kan vi resonera. Men urkraften i avkastning över tid kan aldrig underskattas - för den är så stor.

 

Den genomsnittliga avkastningen för exempelvis aktiefonder har över tid legat på cirka över sex procent per år. Om vi antar den avkastningen framöver innebär det att om du börjar spara 500 kronor i månaden när du är 25 år så har du när du är 65 år fått ihop drygt 1 100 000 kronor. Börjar du spara senare i livet kan du förstås fortfarande komma upp i samma belopp när du är 65, men då krävs att du stoppar in mer pengar själv. Ju tidigare du börjar spara, desto längre tid får pengarna på sig att växa med hjälp av den fantastiska ränta på ränta-effekten. Ju längre du väntar med att börja spara, desto mer pengar måste du alltså själv sätta in.

 

Om du börjar spara senare i livet måste du kompensera, inte bara för de missade insättningarna, utan också för den missade avkastningen på de pengarna. Väntar du tills du är 45 år måste du spara drygt 2 000 kronor per månad för att komma upp i samma belopp när du är 65 som du hade fått ihop om du börjat spara 500 kronor vid 25 års ålder, det vill säga mer än fyra gånger så mycket per månad.

 

Jag började sent då jag är senkommen. Det straffar sig, så klart. Därför så gäller det att vara rädd om sina sparslantar, de som man faktiskt har undantagit från konsumtionen. För mig som inte har tiden på min sida måste jobba med större insättningar och klokare sparbeslut. Du som är 25 år kan i princip göra massor med fel - bara du ser till att spara nu!

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar