PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Inteckning

 

Knattefotbollsmatch i vårt lilla samhälle. En efter en rullar de in på parkeringen - föräldrarna till barnen i sonens lag. Jag och fru Penning hör till de äldre av pappor och mammor eftersom gossen vår är minsta barnet. För flertalet av de andra är lagkamraterna den äldsta avkomman vilket därför avspeglar sig i tio eller femton färre vintrar i livserfarenhet. Det avspeglar sig också på bilparken.

 

Vår tjugofyratusenmilar-Opel är både bucklig i plåt och matt i lack. Vi ter oss så som idrottsföreningens underkast. Undrar om de tror att vi är svagt bemedlade, de som här på parkeringen denna söndag visar upp flertalet nya, mycket dyra personbilar - en Volvo V70, en VW Passat och en Kia Sportage. De blänker ikapp i solen helt utan repor och med pärlande vattendroppar efter morgonregnet. Ägarna, de yngre föräldrarna, ter sig nöjda och kanske stolta över sina uppfartsmarkörer. Jag ser bara intecknade inkomster från framtiden.

 

För visst är de belånade dessa bilar. Inkomster motsvarande kvartsmiljoner är intecknade och till garneringen är räntebetalningarna - månad efter månad. Personbilen är den största och värsta förstöraren av ekonomisk frihet. Och fortare än vad man inser kommer repor, bucklor och värdeminskning värre än någon annan.

 

Skulle nu någon av dessa unga föräldrar haft slantar på banken nog att betala för sin nya bil är det också ett uselt val. En kvartsmiljon kan knappast avkasta sämre.

 

Någon stackars sate tycks ha dragit sin framskärm i min egen på min lilla personvagn. Det blev en liten buckla och lackskada på min bil - inget jag bryr mig om eller tänker åtgärda. Jag undrar hur den andra bilägaren resonerar för de allra flesta bilar jag parkerar bredvid är av betydligt bättre klass. Självrisken är väl tretusen kronor - minst? Tretusen kronor investerar jag hellre i värdepapper

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Föredrar dom som inte skyltar med sina pengar kontra dom som skyltar med sina lån. Finns inga ursäkter att inte ta hand om sin ekonomi på bästa sätt när det är en av de största pusselbitarna i ens liv. :)

Didrikfinans's picture
86
165
40
0
Didrikfinans

De kanske kör tjänstebilar allihop? Visst kostar det på men du får en ny och säker bil att köra ditt lilla barn i och det kan vara svårvärderat. Självrisken för parkeringsskadan står företaget för. Något ska man ju få för pengarna. :)

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

"Du kan inte sätta ett pris på säkerhet" - Alla som säljer bilstol. 

Sen är ju köregenskaperna hos föraren den som avgör om man kommer fram säkert, bilen är ju bara ett verktyg för transport. ;)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Att skjuta in sig på människors barn och deras säkerhet är ett tacksamt mål. Det finns kanske några med tjänstebil men de är få då flertalet är vanliga 'knegare'. En tre år gammal V70 är knappast mindre säker än en helt ny.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar