PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Känna efter

 

Nå, hurdan är du egentligen, människa? Är du en kännande person? Jag är inte alls ute efter att anklaga eller att hota med ett dåligt samvete men jag vill poängtera att allt bygger på vår omsorg om andra. Utan den så faller allt.

 

Jag avser heller inte att fylla på med mer upprörda känslor kring den stora flyktingkatastrofen eller den drunknade lille pojken på en strand. Är man bara medveten om att vår förmåga till empati gärna triggas igång av det vi ser så har du en god insikt. För samtidigt så dör över sex miljoner barn årligen på grund av undernäring, sjukdom eller dåligt vatten.

 

Du som sparar och investerar åt dig själv eller dina nära och kära - vad ger du tillbaka? Skänker du pengar? Kanske tio procent av din avkastning? Finns det kanske annat du gör så som frivilligt engagemang i hjälporganisationer? Lämnar du blod och skänker du kläder? Det är ju upp till dig vad du gör då ingen kan kräva något av dig - men hur stolt känner du dig över dig själv och din medmänsklighet?

 

Jag själv kan inte förstå, hur gärna jag än försöker, att människor i Sverige stödjer ett parti som med så kylig, kallhamrad logik avfärdar de människor som flyr från brinnande krig för att rädda sig med att de vill ha fri tandvård och lyxliv. Jag hoppas däremot att dessa väljare inte är lika cyniska som partiföreträdarna utan att det är missnöjesyttringar eller möjligen okunskap. SD står för ett Sverige jag inte vill ha. Historien kommer att döma oss för våra gärningar och missgärningar - och även våra barn och efterkommande.

 

Om du inte är en kännande människa med förmåga till empati så ska du inte vara ledsen för det. Det finns säkert en diagnos eller ett sjukdomstillstånd som kan förklara denna brist i din personlighet. Däremot kan alla vi andra lära oss medkännande - och det är dessutom vår förbannade plikt. På samma sätt som varje vuxen individ måste ta sin hygien på allvar och vanligt folkvett i hur vi beter oss mot varandra så måste också var och en lära sig att de nedtecknade rättigheter vi har alltid kommer hand i hand med de helt frivilliga skyldigheter vi också borde vurma om.

 

Att inte sträcka ut en hand och hjälpa en människa som är i nöd är djupt omänskligt. Alla kommer vi att någon eller några gånger i livet vara helt utlämnade till andras välvilja och omsorg - hur kan någon förbise detta? Är det ren dumhet eller en kromosomskada?

 

Att enbart se till sig själv eller bara till sina närmaste är ren egoism. Och en normalt funtad människa kan inte leva med att vara ett ego. En lycklig människa sätter altruism högt så även ett ego kan lära sig något nytt - att givmildhet får dig att växa och känna stolthet.

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Om man bortser från "Någon borde stå vid Ölandsbron med kulspruta" så har dom en del fina argument som mina vänner på bruksorten brukar älska att dra upp. "Istället för att hjälpa dom här, kan man hjälpa dom på plats" är nog den mest frekventa, brukar då fråga varför man inte kan göra både och. :)

Sen ur en investerares perspektiv och anda så brukar jag även påpeka att den välfärd vi har idag har grunden i massinvandring. Dels Finnar från världskrigen men även många från baltstaterna kom över till oss. Visst kanske man får en dipp (bear market) men senare, om man orkar vänta, så får man skörda det man sått. 

Det brukar nog ta död på alla konversationer i ämnet. :)

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

De som verkligen läste vad jag skrev - och har en genomsnittlig intelligens - förstod säkert mitt budskap. Min brevlåda har nu dock fyllts med klassiska kommentarer så som att all media, avpixlat undantaget, är köpt, att de flesta är ekonomiska flyktingar och att vi svenskar är lättlurade. 

Nåväl, jag tröstar mig med att SD har svårt att nå svenska kvinnor - all heder åt er som inte låter er duperas. 

Det finns en utbredd rasism i de svenska folklagren, så är det bara. Var och en måste se sig själv i ögonen och begrunda kring vad för en slags människa man vill vara? 

Var det inte Öresundsbron, förresten? Eller ser SD numera ölänningarna så som potentiella hot mot deras folkhemsdrömmar?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar