PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Katten också

Ah, dessa semestertider! Visserligen förstår jag mig inte alls på väderleken - kortbyxor bytes mot termobyxor från dagen till en annan. Men jag har semester och det är 75 dagar kvar tills jag börjar mig ett nytt jobb dessutom. Spännande tider och härliga tider!

Familjen Penning var iväg på en liten tripp till Tyskland där en lustig episod utspelade sig i ämnet Lyssna & Tala. På en restaurang önskade sonen sig en pizza Calzone men utan svamp och beställde detta av kyparen på engelska - no mushrooms. Pappa Penning som skulle spela präktig och dessutom skoja till det formulerade på min skoltyska att även jag önskade en Calzone och att jag kunde få sonens svamp också i min pizza. Kyparen såg förbryllad ut men ryckte på axlarna och gick iväg. 

Beställningen kom in och alla var nöjda. Min Calzone smakade utmärkt men efter ett tag upptäckte jag att det utöver de vanliga ingredienserna även fanns stora räkor med. Jag hade bluddrat något om 'schwamp' så som Trazan & Banarne gjorde i tro att det var svamp på tyska. Sedermera blev alltså beställningen i köket en Calzone med scampi. Ett gott skratt och en god variation på Calzone, till slut.

Vad kan man lära sig av detta? Jo, först och främst att förstå vad man säger. Så är det även i dagens finansmarknad. Det kryllar av åsikter och gissningar som bygger på mer eller mindre fantasifulla analyser eller spådomar. Det är alltid så här i en högvärderad marknad när många glada människor är med på tåget - många är de som lyckats väl i en uppåtgående marknad, och underlig vore väl annars? Och en stund i rampljuset för att boosta sitt ego, det glädjer en del så mycket att de ständigt och jämnt måste dela med sig kring vad de gör men inte varför de gör det. Att reflexmässigt agera så som alla twitterexperter gör i tid och otid tror jag inte alls på. 

Detta leder så klart mot lärdom två - vem man ska lyssna till? Är du inte en inbiten analytiker själv med en utmärkt track record historiskt så behöver du söka information och kunskap - vilket inte är helt enkelt i bruset av meningslösheter i etern. Jag själv anser att jag är en ganska duglig copy cat - att söka fram källor och underlag för mina investeringsbeslut på nätet har fungerat bra för mig även om detta också är ganska tidsödande. Forum, finanspoddar och verktyg för fundamental analys är mina huvudkällor så som copy cat. Tradevenue, Börspodden och Börsdata är tre utmärkta exempel på sådana. Det finns så många modeller som det finns investerare och många tror att de har ett vinnande recept för alla sorters väder. Detta tror jag inte heller på - även om ekonomins spelregler i grunden inte förändras över tid så vidgas däremot tolkningsutrymmet av dem. När är det en uppåtgående trend eller vice versa?   

Slutligen, det gäller också att förstå vad som sägs. En rekommendation från en källa jag har förtroende för är inte nödvändigtvis ett underlag för ett investeringsbeslut utan jag vill gärna höra samma sak ifrån olika sorters källor. En katt har visserligen nio liv men är av naturen ändå försiktig.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar