PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Kvot med guldkant

Idag lördag är en skånsk höst av prima sort. En skånsk höst består av en temperatur på plussidan, kanske åtta grader eller så, med en jämngrå himmel, ganska vindfritt men fuktig, dimmig och disig. Till detta kan man sedan addera ett fint regn som mer strilar än faller. Det är helt enkelt en så kallad stuesittardag - en inomhusdag.

 

Jag har arbetat ganska hårt de senaste veckorna, något ett nytt jobb alltid kräver. Alla nyheter och rutiner som ska på plats, rena kulturskillnader som är annorlunda och nya människor, inte minst. Det är ingen lögn att jag är mentalt trött och sliten efter en arbetsdag och mörkret hjälper säkert inte till. Ambitioner inför kvällen rinner gärna ut i ett ryggläge på soffan. Kämpar dock hårt med att hålla min träning igång - för jag vet hur viktig den är för hela mitt välbefinnande.

 

En ljuv vecka på Kanarieöarna med sol och bad, det som helt saknades på familjens sommarsemester, var en underbar ventil i höstdiset. Brutalt blev hemkomsten då kontrasten blev för stor och på för kort tid. Fem timmar i ett flygplan var tryckkammarutjämningen och det var för kort. Jag undrar om jag är ämnad för nordiskt klimat.

 

Ett varv med snabeldraken, toalettskur och handfatstvätt och det blev tid för en stund finanskontroll. Det var en fantastisk inkomstmånad och det berodde på att jag bytt jobb. Innestående semester och slutlön från gamla arbetsplatsen parades med en ny högre inkomst. Närmare 88 lakan blev familjen Pennings inkomst för oktober och av dessa sparades 45 200 kronor undan och därmed blev sparkvoten en endaste gång över 50 % vilket är roligt. Redan nästa månad så är vi dock nere på mer normala nivåer och min förhoppning är att vi ska nå 44 % i sparkvot - eller i sämsta fall 36 %.

 

I grunden är jag egentligen tillfreds om vi kan hantera en 50-25-25-modell, det vill säga 50% Måste, 25% Vill och 25% Spara. Samtidigt så har vi börjat planera för en lite längre resa det år jag och frugan fyller 50 år och till denna behövs ungefär 150 tusenlappar undansparat så ett par hårdare åtskruvade tummar är bara sunt.

 

Det ter sig nu att amortering av skulder stort kommer att slå sparandet i volym. I år kommer vi att beta av ungefär 96 tusenlappar i skuld medan portföljen blott ökar med 20. Sedan 2011, året då vi flyttade till ny bostad, så har tillgångssidan ökat med 5 % medan skuldsidan minskat med 11 %. Drömmer en våt dröm om att dessa värden för 2016 ska bli ytterligare 5 respektive 4 procent.

 

En trevlig helg tillönskas.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar