PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lön utan arbete

 

Snart är ännu en arbetsvecka till ända. Det går verkligen undan. Men jag är en person som knyter hårt an mellan arbetstid och lön - det är ju därför jag jobbar.

 

Att hålla koll är alltid bra - idag stämde jag av att min slutlön från förra arbetsgivaren blir korrekt. Det är innestående semester och semestertillägg som nu utbetalas i en slutlig klumpsumma - i runda tal tiotusen kronor som blir en fin investeringssumma. I dagarna kommer min första hela månadslön från min nya arbetsgivare. Det blir också en rund och nätt summa. Till detta kommer fru Pennings lön och barnbidraget.

 

Det är nu klart att fru Penning förlorar sin anställning, hon är helt enkelt uppsagd. När sådant händer kippar en del efter andan. Hur klarar man sig utan ett jobb, det blir ekonomisk ruin?!

 

Fru Penning är uppsagd till den 1:a december och får också lämna den dagen. Hon har sju månaders uppsägningstid men är arbetsbefriad och garanterad sin lön, pension och övriga förmåner även om hon hittar ett annat jobb under denna tid. Skulle så inte bli fallet har hon med hjälp av arbetslöshetsförsäkring 200 dagar med 80 procent av sin lön och därefter ytterligare 100 dagar med 70 procent. Under tiden minskar våra transportkostnader med mera. Jag har gjort ett enkelt överslag och det innebär att vår familj förlorar ungefär 2 000 kronor netto per månad under eventuell arbetslöshet - det är så ytterst lite det.

 

Det sägs ibland att när man är arbetslös är man mellan två anställningar. Jag vill vända på det och säga att när du arbetar så är du mellan två perioder av arbetslöshet. Det ena är lika skamlöst som det andra.

 

Det fina i kråksången är att fru Penning har varit på väg ett tag från sin anställning och sökt en del jobb. Att säga upp sig själv är inte på långt när så fördelaktigt som det nu föll ut. Nu kan frugan i lugn och ro ta igen sig lite, njuta lite mer av livet ett tag, söka jobb igen i lugn och ro, boka intervjuer närhelst det passar utan oro för det befintliga jobbat, ha mer energi och tid till att hitta en ny plats att verka på. Det är en Golden Ticket till chokladfabriken och jag är en gnutta avis.

 

Livet går inte ut på att jobba. Enligt mig går det ut på att känna mening i tillvaron. En del i det är att faktiskt jobba med något som ger just detta.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt kloka insikter.

"Livet går inte ut på att jobba."  Hur lång tid tar det innan man inser detta? För en del så är det snabbt ganska självklart, för andra tar det många år och en del så inser det inte förän slutet närmar sig.

Men arbete har också ett egenvärde. Både för inkomster, arbetsglädje och meningsfulla uppgifter. Det svåra (för oss / de som har arbetsglädje och meningsfulla / utvecklande arbetsuppgifter) är att göra avvägningen mellan arbetstid och övrig tid. Ganska svårt men om man stannar upp och reflekterar så hittar man nog balansen.

Besser

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hoppas att allt löser sig för det bästa, ibland kan det vara en liten spark i ändan som behövs för att komma vidare i livet. Att sedan få några månadslöner med sig gör ju inte saken sämre. Om frun är anställd på en arbetsplats med kollektivavtal så kan jag varmt rekommendera att använda sig av Trygghetsrådets tjänster...de är allt vad man skulle önska sig att Arbetsförmedlingen skulle vara (men inte alls är) nämligen coacher och navigatörer bland utbildningar och nya jobb möjligheter. 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Besser - själv vet jag att jag är en 'late adopter' men det här kring jobb har jag lärt mig, iallafall. :)

Tack Fabror Fri, precis som du säger har frugan Trygghetsrådet. :)

nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

Har dom kollektivavtal kanske hon även omfattas av AGB, om hon jobbat 5 år och blir uppsagd pga arbetsbrist kan hon casha in drygt 35 papp till.

https://www.afaforsakring.se/globalassets/alla-broschyrer--faktablad/for...

  • Vid arbetsbrist: Försäkring om avgångsbidrag (AGB) samt Omställningsstöd genom Trygghetsfonden TSL
PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, nonhosonno, för den utmärkta informationen.

Attans är att hon arbetar fyra år. :/

nonhosonno's picture
8
14
0
0
nonhosonno

PerPenning: Tack, nonhosonno, för den utmärkta informationen.Attans är att hon arbetar fyra år. :/

 

Precis på håret alltså? :( Men om hon har 7 månadslöner så är hon anställd, 50 månader under en 5års period, dubbelkolla så kanske det går.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar