PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Livs levande

 

Inte jag heller trodde på det en gång, men det är faktiskt så. Tiden rinner från oss och vi får inte mer av den varan än vad Gud, ödet, slumpen, våra gener eller vad det nu må vara som, så att säga, sätter spiken i kistan - även om det kan te sig så i vår svenska, väldefinierade tillvaro med hur vår ekonomi ser ut under olika skeden i livet. Det är ju synnerligen tillrättalagt, allt det där med premiepension och begravningsavgift. Men oavsett det - vi lever inte lika länge. Vissa förfärande kort och andra tröstlöst länge - livskvaliteten är en fluktuativ parameter.

 

Medellivslängden fortsätter att stiga i Sverige - som kvinna 84 år och som man drygt 80 år. Men det betyder ju inte att du eller jag ens når halvvägs dit. Jo, jag förresten då jag närmar mig 50 år - men inte du. För statistik är förrädisk sanning och om nu medellivslängden kan te sig hög så innebär det ju samtidigt att många dör tidigare än så.

 

Att barn dör är relativt sällsynt i vårt land och är fortsatt fallande vilket är skönt. När det gäller vuxna så tycks det finnas ett samband mellan utbildningsnivå och livslängd. Jag, som man och akademiker, torde nå knappt 84 år om jag ska slå medelvärdet medan du, som är man och inte gick gymnasiet klart, blott ska bli 78 år. Så vem kan då säga att utbildning inte lönar sig?

 

Var man bor i Sverige har också en möjlig påverkan. I Halland är man segare och orkar hålla sig vid liv som kvinna tills man är 85 år medan i Norrbotten trillar man av pinn så som karl vid knappt 79 års ålder. Kan det vara skoterolyckorna? Eller det hembrända?

 

Känner du nu hur döden nafsar dig i hälarna så finns det lite tröst i att statistik är en övning i backspegeln. Hur länge en generation faktiskt lever vet vi inte förrän alla har dött, vilket inträffar någon gång efter 100-årsdagen. Men då har det visat sig att den verkliga medellivslängden är betydligt högre än den som antogs när de föddes. De kvinnor och män som föddes 1910 hade en förväntad medellivslängd på 59 år respektive 56 år. Den verkliga medellivslängden blev 68 år för kvinnorna och 62 år för männen.

 

Likväl, ålder är ålder medan livskvalitet är en helt annat sak. Jag vet, med min erfarenhet, att skillnaden mellan att vara 20 år och 30 år var marginell kroppsligen. Mellan 30 och 40 märktes den knappt. Däremot har de senaste 10 åren påverkat mig till viss del chockartat - att gå från 40 år till 50 år påvisar tydligt att vi alla är döende och på ett sluttande plan. Det går fortare och fortare utför, det kan jag lova. Sämre hörsel och syn märks av, leder och muskler ömmar och knakar, kråksparkarna i ansiktet övergår till uttorkade flodfåror. Jag behöver sova mer för att må gott och motion och träning blir viktigare för att undvika värk eller trötthet. Huvudet vill oftare mer än kroppen förmår svara upp till. Jag bävar och fascineras över den fortsatta resan mot träfrack och minnesruna.

 

Jag tror därför allt mindre på långsiktiga planer och mer på att skjuta från höften. Man ska inte vänta för länge med saker man vill ta sig för, helt enkelt. Ja, jag vet att det låter så tröttande klyschigt men hur i hela friden ska jag uttrycka det? Kanske som att du är dum i huvudet om du tror att du lever ett lika rikt liv som 70-åring, kroppsligen och själsligen, som nu även om du har en fet skattkista att ösa ur? Och att du är lätt retarderad om du är övertygad om att ens nå en uppskattad medellivslängd trots att du sparar halva din lön för framtida äventyr? Nä, det är för brutalt.

 

Jag läste en kort dikt en gång som etsat sig fast. Den är rätt bra.

 

Vad är ett långt liv för slags gåva, om huvudet är tungt och bara vill sova?

 

Pengars värde ligger i vad vi får ut av dem när de på något sätt konsumeras. Dessutom ligger deras värde i vår förmåga att kunna avnjuta det hela. Så som döv, blind, halt och lytt sjangserar upplevelsen till nivåer vi kanske inte räknat med.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning
Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Ha, ha, ja du har väl dina poäng. Samtidigt kändes texten lite som "en dåres försvarstal", för de som fördrar "bränn allt krut nu". Jag vet att lyckliga människor lever längre tex. Och pengar påverkar din lycka positivt. Den som ständigt behöver oroa sig för et ekonomiska lever därmed ett sämre liv, helt enkelt. Och i mitt fall konsumerar jag redan det jag behöver. Jag har inget som helst behov av mer onödiga prylar. Jag konsumerar däremot hellre upplevelser av olika lag. Dessutom skänker det mig glädje att jag vet att jag kan ge mina barn det de behöver inför framtiden (bostäder, utbildning, arbetsmoral etc). För en sak står klar, staten kommer inte finnas där när de, eller jag, eventuellt behöver den. Så illa ser förutsättningarna nu ut vad det beträffar. Mvh www.investera-pengar.blogspot.se    

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack Investeraren. Intressanta tankar. Min första fundering är hur gammal du är? Hade varit intressant att veta.

Att lyckligare lever längre är statistiskt bevisat. Dock inte lyckans koppling till pengar, så vida du inte har en studie som bevisar detta.

Dina tankar kring staten och kapitalet är jag dock böjd att hålla med om.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt bra skrivet, men...jag tror du har gjort en matematisk tabbe.

Medellivslängden gäller för alla som föds och den räknas från första dagen. I Sverige är det fortfarande många som dör innan 1-årsdagen, och det betyder att medellivslängden ökar för alla som fortfarande lever när de fyller 1 år. Det samma gäller för varje födelsedag som du fortfarande överlever.

Om man har överlevt sin 50-årsdag så är nog 90 år en mer realistisk medellivslängd. Är man akademiker, icke rökare och motionerar så blir det nog ännu bättre. Men det gäller att alltid att göra något bra av det liv man lever, oberoende av hur långt det blir...

Besser

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack Besser. Jag har säkert fel men kan inte se den matematiska blundern? Å andra sidan så är inte det min bästa gren. :)

Ja, ditt tredje stycke är det mest intressanta - för medellivslängd i sig är ganska trubbigt. Precis som du skriver: om jag överlever min 50-årsdag, hur stor är då sannolikheten att jag lever exempelvis 10 år till. Sådant är spännande.

Jag vet att äldre människor som gör något vettigt med sin tid både är friskare och klarare i skallen. Något att betänka.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar