PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lyckans fundament - del I

Att vara jag är inte så lätt alla gånger. Jag är en sådan där som ibland tänker för mycket, jagas av demoner och komplicerar det enkla. Utöver skuldfrihet så är vägen mot lycka ett mål jag har. Och pengar är inte lycka och inte heller tvärtom. Det här är den första delen i lyckans fundament. Men vad är då ett fundament? Jo, det är på detta allting annat vilar. Ett fundament måste byggas och byggas starkt. Börjar det vittra så måste det lagas och förstärkas.

 

Jag hade en gång en trevlig läsare som kallade sig Jögge. Om du finns kvar så vinkar jag hej! Ja, han var speciellt trevlig eftersom han tyckte om det jag skrev, framförallt inlägg som handlade om välmåendets konst. En ekonomiblogg bland andra är Per Penning - det tror en del men så är det faktiskt inte. Här blandas det mest av det jag finner av nöje och hävd.

 

Nu har jag för avsikt att skriva lite om de fyra fundamenten och de fyra tinnarna - sådant som jag tänker på och som enligt min uppfattning är nödvändiga för att kunna leva ett lyckligt liv. Jögge tyckte att jag skulle skriva en bok men så blev det aldrig - antal ord räcker inte till för en hel bok utan blott till små inlägg.

 

Alla vill vara lyckliga och med lite stöd i livet är det fullt möjligt. De fyra fundamenten är de som är nödvändiga för din lycka. Där finns din hjälp till självhjälp och jag har döpt dem efter deras första bokstäver vilket formar ordet - JELP. Det fina är att det uttalas så bra och därmed blir lätt att komma ihåg. Här i den första delen av åtta ska vi tala om bokstaven J i de fyra fundamenten.

 

J kommer först i JELP. J som i Jag.

 

Jag kommer alltid först. För dig så är det alltid du som kommer först. Egoism? Nej, en nödvändighet. I ditt liv ska alltid du komma först. För att du ska kunna hjälpa andra behöver du först själv vara i balans. För att du ska kunna älska andra måste du älska dig själv först. Allt det som du gör eller inte gör mot dig själv - det kan du också förvänta dig från andra. Så är det, allt enligt min erfarenhet.

 

Du ska aldrig förringa dig själv, förneka eller förminska dig själv. Du är störst, bäst och vackrast av alla människor och det har inget med högmod eller uppblåsthet att göra. I ditt liv är du, och kommer alltid att vara, huvudrollsinnehaven och en sådan ska alltid vara främst i bild och i fokus.

 

Detta är en oerhört viktig minnesregel och du ska alltid leva efter den - jag kommer först. Sedan kommer alla andra: din partner, dina barn och alla andra du månar om. Det handlar inte om att du ska ha de bästa bitarna, komma först i kön eller äta upp allt godis för dina barn. Det är en mental uppfinning där du alltid berömmer dig själv, klappar dig själv på axeln och analyserar dina felsteg. Att göra tokigt ska inte leda till egenbestraffning utan ransakan och att göra om och rätt.

 

När jaget kommer först behöver du inte förhålla dig till andra, inte följa efter och inte försöka få andras gillande. Detta spelar ingen roll för en människa som sätter sig själv först. En människa som följer denna minnesregel blir alltid en gladare och trevligare person, en person som alla uppskattar mera. Ju mer du tränar bokstav J desto mer fantastiskt kommer ditt liv att bli.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt ett bra inlägg.

Även jag har alltid hävdat att "Jag" är viktigast av just de argument som du skriver.

Något som de flesta inte riktigt förstår, men som alltid framgår när man är ute och flyger.

Vid nödläge skall du först hjälpa dig själv med syrgasmasken, sen kan du hjälpa de (barn) som behöver din hjälp.

Att sätta sig själv främst betyder också att du måste ta dig själv på alvar för att vara en god förebild för andra (mest barnen?)

Besser

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Besser. :)

Din sista mening är oerhört viktig och något jag inte tänkt hela vägen fram. Det ska jag ta till mig och innefatta i mitt 'fundament'. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar