PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadssummering 2016 augusti

 

Det är dags för en månadssummering och denna månad är det inte lika roligt att göra en. Inköp av en begagnad personbil högg ett hack i kurvan. Men det finns tröst i minskade skulder också och där fortsätter arbetet finfint. Så hur blev det hela?

 

Att punga ut med drygt etthundratusen kronor är en del. En glad börs och några lyckade placeringar dämpar dock fallet trots att inget nytt kapital tillfördes under månaden. Likviditeten har krympt till 23 procent och fler värdepapper han inhandlats. Värdeökningen till trots sjönk kapitaltillgångarna med 9,81 procent (57 577 kronor). Prognosen för helåret justeras till 25 procent plus (174 439 kronor).

 

Aggressivitet på skuldsidan drog ned denna med 0,81 procent (22 070 kronor). Prognosen för helåret är 4,05 procent (108 598 kronor).

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,56 procent jämfört med förra månadens 23,48 procent. Målet för 2016 är justerat ned till 25 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 283 037 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är nu 463 procent jämfört med månaden innans 409 procent. Årsmålet är nedjusterat att nå 394(31) procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas fram till 2024. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något bättre denna månad och 108 598 (107 912) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Halvtrista månader som denna, då får man lyfta blicken lite. Och sedan 2011 då vi flyttade till nya kåken och drog på oss en rejält högre belåning så har vi vid årsskiftet 2016-17 mest troligt ökat kapitalet med 412 tusingar och minskat skulderna med 468. En liten men ändock en tröst.

 

Kampen går vidare.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar