PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadssummering 2016 juli

 

Lata dagar och grillkvällar i solnedgång. Semester och ledighet. Pengarna har flödat i högre grad mot restaurangbesök och semesteraktiviteter. Det är dyrt att vara ledig men på ett annat sätt än i jobbtider, dock inget som bekymrar mig. Det är trots allt denna tid på året som familjen i någon mån är samlad samtidigt och hinner med att umgås otvunget och lugn och ro.

 

Finanserna i stort ter sig ljusa. Goda intäkter som kompenserat bra för lite högre kostnader. Jag använder så som många vet budgetverktyget You Need A Budget och har nu på ren inspiration och nöje lagt om mina huvudkategorier till Lyxfällans. Tyckte det kunde vara kul att jämföra med människor på glid. Visst är det en aning sjukt?

 

Så hur såg det ut när huvudboken för juli stängdes och förseglades?

 

Guldhönan har ätit upp sig en del och fått lite guldkorn att knapra i sig. Idogen har stått för ett riktigt ryck i portföljen och i stort har det hela rört sig i rätt riktning. Portföljen är likvid till 43% då jag är lite försiktig nu under sensommaren. Dessutom är jag ledig och vill vila mig i form. Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 4,54 procent. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något bättre prognos än tidigare.

 

Skulderna ökade! Det är ovanligt för familjen Penning och beror på vidlyftigt leverne. Skulderna ökade med 0,13 procent under månaden och för helåret är prognosen något bättre - trots allt - med 4,02 procent. Nedåt, alltså.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 23,48 procent jämfört med förra månadens 21,80 procent. Målet för 2016 är fortsatt 28 procent i soliditet som motsvarar ett belopp på 365 361 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 409 procent jämfört med månaden innans 458 procent. Årsmålet är nedjusterat att nå  351 (374) procent.

 

Break even mellan kapital och skulder flyttas bakåt till 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något bättre denna månad och 107 912 (106 309) kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Trevligt att guldhönan blivit lite fetare!

Lite nyfiken, vilka skulder ökade egentligen? Tog ni ut mer pengar från bolånet?

Njut av semestern! Trevligt att inläggen fortsätter komma.

Mvh

Egon

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Egon. :)

Vi har ett Mastercard som har brytdatum mitt i månaden. Detta nyttjades lite väl under semestern.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar