PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadssummering 2016 maj

 

Jag ska inte klaga. Inte då. Men det är väldigt mycket sommar nu. Maj månad är knappt förbi och juni knappt i startgroparna. Jag svettas och lider och är trött och varm. Men jag klagar inte. Nej, jag njuter och våndas i en ljuv och ångestfylld kombination. Om två veckor slutar barnen skolan och sedan har de sitt efterlängtade sommarlov. Det tycker jag de är värda.

 

Dags att summera finanserna. Det har varit en bra månad, inget tal om annat. Jag ligger väldigt defensivt placerad nu med ungefär 30 procent i aktier och resterande i korta räntepapper. Huruvida jag missar en stor uppgång under sommaren återstår att se men det här är strategin jag följer - jag har sommarlov. Så hur gick det?

 

Under månaden ökade värdet på kapitaltillgångarna med hela 6,89 procent vilket är mycket bra. Prognosen för helåret är nu drygt 33 procent tillväxt av kapitalet och det är en något förbättrad prognos.

 

Skulderna minskade med 0,23 procent under månaden och för helåret är prognosen något sämre 3,98 procent.

 

Kvoten mellan kapital och skulder är nu 21,08 procent jämfört med förra månadens 19,58 procent. Målet för 2016 är fortsatt en soliditet på 28 procent - 10 procent upp eller ett något högre belopp på 3360 296 kronor.

 

Skuldsättningsgraden är 474 procent jämfört med månaden innans 510 procent. Årsmålet är nu att nå 353 procent.

 

Break even mellan kapital och skulder nås fortsatt under år 2022. Break even är alltså enbart skulder och sparkapital, inget annat. Inte huset och inte pensioner. Breakeven är ett tillstånd av jämvikt mellan skulder och kapital - ett tillstånd av skuldfrihet utan att behöva sälja kåken.

 

Skuldernas avbetalningstakt är något sämre än tidigare och 106 858 kronor för helåret. Om inget ytterligare kapital avsätts till amortering är vi skuldfria under år 2041 som är det år vi fyller 75 år.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar