PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Månadssummering 2017 juli

 

Då var både min sommarsemester och juli månad till sin ände. Det har varit en spännande månad och en rutinmånad. Lagt om bolånen och förhandlat ränterabatt, satt en rabattkant i trädgården och sett börsen få panik och spasmer om vartannat. Jag bromsade fallet i tid och kan fortsatt åtnjuta en uppgång för året runt åtta procent. Jag ser i min grumliga spåkula ett slut på denna uppgång och litar på den. Onekligen spännande är det.

 

Månadens höjdare var diskussionen jag hamnade i kring klokskapet i att låna pengar och att köpa indexfonder för dem. Inte för att jag ska råda andra men jag säger dock ja till indexfonder men ett absolut nej till att låna till dem. Men folk jagar alltid genvägar, det är väl mänskligt i sig - därmed inte nödvändigtvis så klokt.

 

Månaden som passerat kan kallas mellanmjölk. Familjen Penning hade lite mindre intäkter än vad vi är vana vid och gjorde faktiskt ingen avsättning alls till guldhönan. Det huvudsakliga skälet var dock ett annat - det fanns inga idéer kring bra köp så jag lät det bero. Ett annat skäl var att jag har haft semester.

 

Kapitaltillgångarna steg med med magra 1,07% eller 8 566 riksdaler vilket är betydligt lägre än vad 2017 har bjudit på hittills. Trösten är att det trots allt gick upp.

 

Skulderna fortsätter så klart nedåt - att amortera är alltid en viktig del i en privatekonomi, enligt mig. Minskningen var 0,31% eller 8 270 kronor.

 

Skuldsättningsgraden blev denna månad 328% jämfört med 333% föregående månad.

 

Skuldkvoten är nu 347% jämfört med 348% föregående månad.

 

Räntekvoten är 4,75% jämfört med föregående månads 4,76%.

 

Prognosen för helåret får sig en justering igen. Kapitaltillgångarna ska nu enligt mål nå 25% i ökning på helåret och skulderna fortsatt ned med 4 %. Sedan start 2011 ska då 184 % nås i kapitaltillgångar och skulderna -18 %.

 

Balans mellan skulder och tillgångar kan möjligen nu nås 2024.

 

Så, nu börjar augusti på riktigt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
19
70
3
0
Egon Investor

Kul attmånaden gick på plus trots allt!

Även jag är ytterst tveksam att låna pengar till investeringar, men jag har missat den debatt kring detta du nämner. Var hittar jag denna. (Även jag har haft semester och det ska erkännas att jag missat en del troligen intressanta uppdateringar på denna och andra bloggar.)

Trevligt att också höra att det gick bra med rabattkanten!

Mvh

Egon

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag kan bara hålla med dig, ingen sund människa lånar till passiva indexinvesteringar. Det blir upplagt för misslyckande då, enbart en tidsfråga. Däremot ser jag inga probem med belåning rent generellt i en portfölj, om man har rimligt kassaflöde, förutsatt ett stort engagmang i marknaden då.  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Egon, plus är alltid plus! Samtalet dök upp i vänners lag. :)

Tack Investeraren, med kunskap så förstår jag inställningen kring belåning. För mig är det dock främmande och inte bra för min magkatarr.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar