PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mardröm om Lyxfällan

 

Vi sitter där vid köksbordet. Jag har lite handsvett och vrider händerna i varandra. Fru Penning tittar ned i knät och säger inget. Patrick spänner ögonen i mig:

 

-Vad håller ni på med? Ni är ju vuxna sedan decennier?

-Ja, vi har haft lite dålig koll, jag vet.. försöker jag lite trevande.

-Hur kan ni göra så här? Ni tjänar ju så bra att ni aldrig hade behövt hamna där ni är, fyller Magnus i.

-Nä, det är rätt, mumlar jag. Vi ska bättra oss. Vi ska göra bättre. Vi skriver under fullmakten.

-Bra, replikerar Patrick. Nu mot budgettavlan.

Jag sneglar mot fru Penning som gör en besvärad grimas. Hur kunde det bli så här?

 

Snart så står vi där vid den stora tavlan med alla sedlar och de tydliga kolumnerna. Boende, Mat, Transport, Kläder, Övrigt och Lån. Patrick och Magnus står där, på andra sidan. Nu kommer domen, tänker jag. Nu ska vi får våra fiskar varma.

 

-Ni har galet fina inkomster, säger Patrick. Sätt upp 103 tusenlappar på inkomst.

Pust, han skulle bara veta att vi plockat ut från vår guldhöna för att nå till den summan, tänker jag utan att röra en min.

 

-På boende sätter ni upp åttatusen kronor, det är rimligt anser vi, säger Magnus. Jag petar upp sedlarna.

 

-Mat, däremot, är en katastrof. Ni äter för alldeles för mycket pengar. Och dessutom både en del luncher och restaurangbesök. Sätt upp tiotusen, noterar Patrick.

Ja, men jag har bättrat mig. Jag har med rester varje dag numera. Det borde snart synas i budgeten, funderar jag.

 

-Ni har höga transportkostnader men för er fungerar inte ett SL-kort. Och ni har två bilar. Det får vi se över. Sätt upp 4 500 kronor, förtäljer Magnus. Fan, man skulle bo mer centralt och med bättre kommunikationer, skakar jag inombords på huvudet.

 

-Med tanke på era höga löner skulle ni kunna spara mera. Sätt upp femtontusen kronor, suckar Patrick. Jag sätter darrande upp pappersedlarna.

 

-Så kommer vi till övrigt. Det här ser inte bra ut, inte alls. Det var så mycket att vi var tvungna att göra ett separat utdrag på det på den här långa rullen, triumferar Magnus och slänger fram en ful, gulnad lista. Den här måste ni ta tag i. Den visar september och oktober samt ett genomsnitt. Nå, vad säger ni till ert försvar?

 

 

 

Ja, TV:n gick ju sönder, försöker jag. Lite semester behöver man. Ja, vi behöver det här.

 

Inte då, bröstar sig Patrick. Nu ska vi först ta reda på de 22 tusenlappar som vi inte hittar i budgeten men som ni faktiskt tjänar in. Sedan så ge mig era bilnycklar!

Attans, tänker jag. Att det skulle gå så här långt?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Sparo's picture
35
48
3
0
Sparo

Äh, ta det lugnt. Sedan fyra år tillbaka betyder Lyxfällanrepliken "Ge mig era bilnycklar" att ni ska få bilarna servade av Vianor. Jag håller tummarna för ett hopbakslån!

Anonymous's picture
sre (ej registrerad)

säger som sparo, bilar är inga problem. man kör till nisses bil, förbi nisses bil skylten, nisse kommer ut i nisses bil tröja, säger att här på nisses bil vill vi hjälpa till. vi ger 80k för er ford escort från -87, och vi slänger med denna passaten från 2012 som vi satt en nisses bil skylt på. sen kör man förbi nisses bil skylten igen och vips så är problemet med bilen löst...

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar