PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Meningslösa amortering

 

Att konsumera mer än du tjänar i reda slantar är den där basregeln som är lika enkel att förstå som att inse vidden av. Tjänar du tjugotusen kronor efter skatt så behöver du alltså göra av med mindre än det för att kunna bli ekonomiskt oberoende och lugn i själen. Den enklaste modellen är också den att tillse att varje månad fungerar så.

 

Att konsumera de pengar du har är kanske den finessrika komplementsregeln som i nästa steg gör att det privatekonomiska livet ter sig än ljusare. Varje lån är ju i sig ett köp som kostar pengar via räntekostnaden och samtidigt ett lån från dina framtida inkomster då lånet i sig ska amorteras av. Att köpa saker och ting med pengar du redan har är både klokt och behagligt och ditt framtida du slipper dras med dina nuvarande synder.

 

Jag följer Statistiska Centralbyråns rapporter kring hushållskonsumtion och det är uppenbart att svenska hushåll lever på krita. Exempelvis så ökade konsumtionskrediterna med 2,1% sedan ett år tillbaka, så kallade blancolån. Slår man samman dessa med bolån och övriga låneformer så ligger tillväxttakten på 7,2% per år. Det är i sig en mönster som går på fel håll för hushållen. Men jag är inte förvånad då det är lätt att lyssna in sig på hur folk resonerar.

 

Att amortera är för många ointressant och obegripligt. Familjen Penning amorterar modest med femtusen kronor per månad på bolånen och är en del i vårt sparande. Vid senaste månadsskiftet hade vi amorterat 275 tusenlappar. En god vän till mig undrade vad vi sparade i ränta på det. Jag gjorde ett överslag och berättade att det handlade om 238 kronor per månad. Var det allt, replikerade han. Att peta in hela tvåhundrasjuttiofemtusen kronor för att spara 238 kronor? Meningslöst!

 

Men han missade poängen. Att betala mindre i ränta är bra men huvudorsaken är att minska lånet. Pengarna vi amorterar försvinner ju inte i tomma intet utan kommer oss till del när vi säljer bostaden. Att man inte ser detta är märkligt. Dessutom så minskar vi trots allt räntekostnaden varje månad och varje år och ackumulerat är 238 kronor på tio år hela 28 560 kronor. Och vad blir det inte under ett högre ränteläge?

 

Den mest märkliga frågeställningen som jag stött på kring bolån och beskattning vid försäljning, som är 22 % på vinsten, har jag också fått av denna gode vän. Han trodde att det var skillnaden mellan vinsten och belåningen som avgjorde skatteskulden. Så om man köpte en bostad för en miljon kronor och lånade upp åttahundratusen till semester, bil och båt - och sedan sålde bostaden för två miljoner så skulle skatten bli blott 44 tusen kronor. Nä, min vän. Staten struntar i ditt beteende och leverne - skatten blir 220 tusen kronor och du sitter med tjugotusen i skuld.

 

Privatekonomi är i sig inget svårt fastän så många försöker hävda att vi alla är offer för omständigheterna. Jag håller inte med. Ansvaret är mitt. Och ditt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Robert (ej registrerad)

Instämmer, bättre att investera på börsen och mycket mer spännande!

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Hej!
Tycker faktiskt det är otroligt bra att kravet om amortering numer finns. Var helt galet tidigare när folk köpte bostad med tanke att aldrig behöva amortera en krona under hela sin livstid.

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Jag vet inte om 'Robert' läste hela texten eller om han bara läste rubriken? ;)

Hur som helst är amortering bra. Det är dessutom en helt riskfri investering och den dag räntan går upp kommer det kännas skitbra att man amorterat! Skrev om det för ett tag sen med.

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/12/amortera-pa-bolanen.html?m=0

ReInwesting's picture
6
26
4
0
ReInwesting

Jo det är lätt att glömma bort att ränta-på-ränta effekten fungerar även åt andra hållet. Hör och häpna men min bank (Skandiabanken) upplyste mig faktiskt om saken när jag la om mitt lån för ett par år sedan. Jag blev själv lite snopen (innan jag räknade efter) över att ett amorteringsfritt lån på 2,5% ränta efter 30 år, innebär att man betalat lika mycket i ränta under dessa år som lånets storlek. Man har med andra ord "betalt av" huset en gång, men har alltså lika stort lån kvar. Det kanske är något så pass konkret att till och med din bekant kan ta det till sig. I sig är ju också tanken nästan läskigare ju större lån man har.... 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Robert, men som sagt - läste du verkligen hela texten. ;)

Tack KronanTillMiljonen, jag är inte mycket för tvång men mången svensk lånetagare borde omyndigförklaras.

Håller med Aktiepappa, synnerligen riskfritt. :)

Reinwesting, den beräkningen är allt lite kuslig. Men som du skriver - urkraften i ränta på ränta är orubblig och definitiv i alla riktningar.

Anonymous's picture
River (ej registrerad)

Det är inte många länder där man överhuvudtaget kan låna till bostad utan att amortera. Vi bor i Belgien och kommer att ha betalt av huset om 10 år. Fast ränta 15 år 1,5%.

Anonymous's picture
Money Cowboy (ej registrerad)

Jag håller helt med dig Per Penning. Det är till och med så att besparingen på räntor du aldrig mer behöver betala fortsätter under resten av din livslängd. Så ju yngre man är, desto mer sparar man på att amortera... 

http://www.moneycowboy.net/2017/03/09/terminate-your-dependencies-with-a...

Anonymous's picture
PM (ej registrerad)

Har läst alla svar här. Visst är väl ett sparande bra antingen som amortering på ett bolån eller i t.ex.  värdepapper.

Själv väljer jag att spara på ISK-konto och har de senaste åren haft en årlig avkastning på cirka 17 procent vilket är bra mycket mer än de 1,30 procent jag betalar på mitt bolån. 

 

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack PM, jag förespråkar amortering OCH sparande.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar