PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Mikrobeslut och makrokonsekvenser

Nu väntar en spännande tid med siffror för svenska bolag och kvartal två för året. Tröttheten kring Greklands problem är påtaglig och den överenskommelse som gjorts nu sågs onekligen som något bra - bra nog, åtminstone. Min positionering i marknaden kombinerar jag med att åka iväg på en semesterresa från och med imorgon och bortom veckoslutet. På så sätt så är jag lyckligt ovetande om vad rapporterna från SKF, Atlas Copco, Sandvik och andra tungviktare kommer att innehålla - även om jag inte äger några aktier alls i svensk industri numera.

Nej, jag är mest inne i obskyra branscher som dataspel och dobbel. Defensivt placerad också i fastighetsbranschen och i en del högutdelare så som kompensation. Jag har helt enkelt inte något jag är direkt sugen på att avyttra nu utan avvaktar vad trenden säger - och att vi varit under både SMA50 och SMA200 är ingen tydlig signal för mig. Det hade vi under juni 2013 och augusti samt oktober 2014. 

Likväl så är det numera kassa som jag bygger för framtiden och för att få ihop en sådan av duglig storlek så gäller det att vara duktig på prioriteringar. En kaffe på Starbucks - ett mikrobeslut - som upprepas alltför ofta skapar stora kostnadsbelopp - makrokonsekvenser. Man behöver inte vara överdrivet intelligent eller för den delen finansiellt utbildad för att kunna spara samman rejäla belopp så som en krigskassa inför en framtida börsbotten. Har man inget investerat idag så är detta en finfin rekommendation. Att sedan börja köpa in sig i svenska kvalitetsbolag när OMXSPI kryper under 400 så kan man i princip inte misslyckas.

Oftast så är det ju otåligheten som gör att stora belopp förloras - inte att det skulle vara speciellt svårt. Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att den som äger tålamod äger allt. Inte helt omöjligt är det att de tålmodiga framgent äger mer än de flesta även bland svensk industri?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar