PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Morgonpension

Jag hade ett samtal idag med min nya arbetgivares partner i pensionsfrågor. Det är ju lite knepigare, det där med pension, när ens arbetsgivare inte tecknat kollektivavtal - det gäller att vara pålästa om vad pension är och hur den finansieras och utbetalas. Jag har hos min nya arbetsgivare motsvarande den tjänstepension som jag hade tidigare, dock kommer jag att behöva placera dessa pengar framöver.

 

Det som är lite tröttande, då jag haft många arbetsgivare i mitt yrkesliv, är att jag har en mängd olika försäkringar inom ramen för tjänstepension - AMF, Länsförsäkringar, Skandia och SPP - och även alla dessa ska placeras klokt. Hos AMF har jag exempelvis hela fem olika försäkringar och de kan bara hanteras separat. Det är egentligen en ohanterlig och tidskrävande fondutvärdering.

 

Jag tänker därför göra ett försök att strukturera upp min tjänstepension med hjälp av portföljer på Morningstar, på samma sätt som jag gjort med premiepensionen. Då kan jag få en hyfsad genomlysning kring vilka innehav jag har och i vilka bolag och branscher och en procentuell utveckling. Och nu när jag gör detta så ser jag att riskprofilerna bör dras ned.

 

Det blir ett digert arbete men med hjälp av Morningstar så blir det åtminstone hanterbart.

 

Hur håller du reda på dina pensionsplaceringar?

magjohan's picture
1
1
0
0
magjohan

Nu har jag bara en arbetsgivare i ryggen efter 3.5 år så problem med olika pensionsinbetalningar har inte drabbat mig. Däremot är det många på jobbet som verkar mycket nöjda med företags nya satsning på att förenkla pensionerna och framförallt på att förbättra hur bra koll man har på dem, vilka avgifter man har etc.

För oss anställda är tjänsten gratis (företaget står för kostnaden) men för utomstående så vet jag inte... oavsett kan det vara värt att titta in http://www.lifeplan.se/

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar