PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ny budget

I dagarna kom en ny version av budgetverktyget You Need A Budget. Jag kastade mig handlöst in i en uppgradering utan eftertanke, analys eller genomgång. Ut i molnet ska vi, så som alla andra!

 

Jag påbörjade en helt ny budget för det nya året även om jag sett att det är möjligt att importera tidigare versioner från version 4 av verktyget. Men ni som vet vad YNAB har för syfte vet också att historik är av minsta vikt när man budgeterar.

 

Att budgetera handlar om prioriteringar och inget annat. Låt det sjunka in en stund. När du hör ordet budget tänker du kanske på kalkylark, en mängd kontorader som ska fyllas i och balanseras. Sådant är historia med YNAB och det enda det handlar om är - prioriteringar. Att budgetera utan att veta eller ta reda på sina prioriteringar är meningslöst.

 

Men vi vet vad vi gillar, vad vi önskar oss och vilka våra drömmar är. Vi kan ha mål eller rena infall. Men vad av allt detta är dina prioriteringar? Spendera mer tid med familjen? Bli skuldfri? Äta sundare? Ha en fräsch bil eller spela golf hela dagarna?

 

Med YNAB så kan du hitta pengarna till dina prioriteringar. Resten är upp till dig! Vad är viktigast för dig? Vad ger dig mest glädje? Definiera dina prioriteringar, antingen själv eller med din partner och familj. Skriv ner dem. Fundera på dem. Ändra dem några gånger tills de känner helt rätt. Du behöver inte gå in i praktiska detaljer detaljer men det är viktigt att du tar dig tid att bestämma vad som är viktigt för dig. För det kommer att vägleda dig i allt annat du gör.

 

I min nya budget kommer jag inledningsvis att köra med de kategorier som YNAB ger. Kanske jag krymper antalet efter hand för YNAB ställer inga krav på om du har en eller hundratals kategorier. När det gäller att sätta mål så rekommenderar jag denna video.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar