PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ny höstbudget

 

Vem ska jag tro på? Vem i hela världen kan man lita på? Gamla, rostiga slagdängor som passar i ett skakigt börsklimat. Ja, vad gör man? Lyssnade på börspodden och där vart det tumme ner. Mästerinvesteraren Kavastu och alla vårs Maggan Andersson gör tumme upp. Inte är det lätt att navigera mellan blindskär och strömmar. Kanske det är bäst att inte göra något alls? Förstärker mina indexfonder en gnutta, tror jag.

 

Att det är bra drag i svensk ekonomi fick vi ytterligare bekräftelse på när Konjunkturinstitutet på fredagsmorgonen publicerade sin uppdaterade prognos. Det verkar som om solen kommer att skina ett litet tag till. Tyvärr brister det i tillgången på kvalificerad arbetskraft samtidigt som arbetslösheten ligger på  närmare 7 procent. Att våra folkvalda i stort är så handlingsförlamade att stora delar av våra invandrade inte integreras på svensk arbetsmarknad trots att år efter år passerar är minst sagt ett underbetyg. Svaga löneökningar, lågt kostnadstryck i övrigt, en fortsatt förstärkning av kronan och låga inflationsförväntningar talar för att inflationen inte varaktigt når upp till inflationsmålet på 2 procent varken i år eller nästa år. Därmed lär heller inte reporäntan höjas förrän tidigast under senare delen av 2018 - en fortsatt drogad ekonomi, det vill säga.

 

Under de senaste dagarna så har jag och fru Penning gjort en budgetövning inför hösten. Våra riktiga sötebrödsdagar är över och vi behöver nu se över inkomsterna och deras vidare fördelning. Detta har vi gjort i You Need A Budget och för augusti så är budgeten färdig - dock något mer kostsam jämfört med beräknade intäkter. Vi fördelar ut med jämna hundralappar per post och då blir det en sådan effekt.

 

Fördelningen är så som Lyxfällans budgettavla och ser framgent ut så här:

 

 1. Boende 8 500 kronor
 2. Mat 8 400 kronor
 3. Transport 8 100 kronor (här ingår sparande till nya bilar)
 4. Kläder 8 00 kronor
 5. Sparande 23 600 kronor (här ingår amorteringar och semestersparande)
 6. Övrigt 16 400 kronor 
 7. Lån 0 kronor

Jämför vi denna budget med senaste säsongen av Lyxfällan och deras deltagare är fördelningen i genomsnitt:

 

 1. Boende 12% (vår 13%)
 2. Mat 13% (vår 13%)
 3. Transport 9% (vår 12%)
 4. Kläder 2% (vår 1%)
 5. Sparande 0% (vår 36%)
 6. Övrigt 27% (vår 25%)
 7. Lån 37% (vår 0%)

Det ter sig väldigt lika men med en väsentlig skillnad - alla kostnader för lån ligger hos oss på sparande. Sådan är konsumtionens grymma baksida, att allt du shoppar på krita lånar du av dina framtida inkomster. 

 

Det ska bli spännande att se hur det går. Hur ser din höstbudget ut?

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Lite intressant att du har en post för amortering (under sparande), men ingenting för ränta (under lån)... ;)

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Den ligger säkert under boende. Så,har jag det i min budget iaf.

Anonymous's picture
Trivselekonomi (ej registrerad)

Har du/ni inte väldigt hög matkostnad? Men så kanske det blir med barn som är lite större än mina...

I övrigt så ser er "budgettavlan" rimlig ut. Budgeterar själv inte så exakt, utan min "budget" består i de automatiska överföringarna från lönekonto till kortkonto (för normal konsumtion som mat, hygien, kläder, osv), huskonto (ränta och amortering), buffert/kortsparande (för semestrar och större utgifter som bilbyte och omfattande husunderhåll) och långsparande (för mina försök att trygga ålderdomen en smula).

Största bristen men min "budget" är för mig att jag alltid vill "gå plus" gentemot budgeten. Det finns alltid ett sug att få en del över varje månad på kortkontot och lönekontot så att exempelvis semestrar går på det istället för att tas från buffertsparandet.

/TE

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Anonymous och Ekonomitankar, exakt så. Boräntan ligger under boende. Räntor ser jag som kreditkostnader, blancolånskostnader och liknande. Vi betalar en liten ränta på studielånen men det har jag bakat in i amorteringen av ren lättja.

Tack Trivselekonomi, jo, vi har en ganska hög matkostnad då det under denna post också finns alkohol och restaurangbesök. Vi njuter gärna goda viner och att äta ute - en del av våra fritidsnöjen som kanske borde legat under övrigt?

Jag förstår din önskan om att gå plus. Konceptet för YNAB är dock att alla pengar ska budgeteras till något och i vårt fall spiller det då över på sparandekategorin.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar