PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ond bråd död

Blodröda dagar och kollektivet blir oroligt. När kurserna vänder nedåt eller till och med rasar utför blir det ängslan som snabbt kan bytas ut i panik. Det är en gammal sanning att det är enkelt att investera när allting går uppåt, det svåra börjar när kurserna börjar svaja och skaka. Jag skakar på huvudet när jag läser hur nybörjare i spelet inte begriper sig på varken orderdjup eller stoploss - men ändå satsar stora pengar i aktier i ren spekulation. 

När jag lärde mig simma en gång i forntiden så fick man ligga på land som en krabba och lära sig simrörelserna, också kallat torrsim. Att torrsimma innan man börjar satsa pengar på börsen är en god rekommendation, det vill säga att handla på pappret men inte på riktigt. Fonder är alltid ett bättre alternativ för de som saknar tålamod, inte att förglömma.

Ytterst få aktier skonas i en nedåtgående trend oavsett underliggande värden eller potential. Jag brukar påpeka för människor som handlar med aktier att de alltid behöver motivera för sig själva varför de väljer att investera i en enskild aktie. Långsiktig investering eller kortsiktig spekulation får aldrig vara svaret, anser jag, det är inte tillräckligt uttömmande för att vara ett motiv. I så fall är nog indexfonder ett bättre alternativ för dig.

Hur motiverar jag? Det tänkte jag berätta och jag börjar med Starbreeze som vuxit till mitt största innehav i portföljen - en aktie som det råder stor hysteri kring och där många nybörjare tycks sätta enorma belopp i. Vissa kanske vill kalla Starbreeze för en förhoppningsaktie och för vissa är det säkerligen ren spekulation, dock ej för mig. 

Datorspelsbranschen omsätter stora belopp och det finns ett stort antal aktörer inom allt från mobilspel till konsoler. Svenska 'dataspel' är något av en framgångssaga och det är därför både glädjande och klokt att vårt lands så kallade framtidsminister besöker E3 i år. Därmed är det i sig inte busenkelt att välja var man ska investera. För egen del har jag valt enbart ovan bolag och det av flera skäl - ett starkt kort är The Walking Dead som enligt mig kommer att bli en garanterad succé. Till skillnad från PayDay-serien, som jag anser vara ett ungdomsspel, så är TWD en genre som många vuxna tagit till sig via seriemagasin, TV-serier och Telltale Games. VR kommer men det är i sig inte det som kommer att sälja TWD utan Robert Kirkmans framtidsapokalyps. De som förringar detta är inte tillräckligt pålästa, vill jag hävda.

Att Starbreeze tagit mycket stryk den senaste tiden påverkar inte fundamenta för mig då det inte är enkelt att värdera potential med traditionella nyckeltal. Absolut är Starbreeze ett förhoppningsbolag men ett sådant med många starka kort i leken - från produktportfölj till kassa. Förhoppningar kan ju ha en stor bredd. Starbreeze stannar hos mig tills vidare, inte omöjligt i åratal. Så länge som jag anser att företagsledningen agerar rätt så är jag lugn och trygg med investeringen.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar