PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

På väg

Herr och fru Penning jobbar ganska så mycket. Att hitta tid i vardag och på helg till kvalitet är inte det enklaste. Vi vill ju umgås i familjen och göra roliga saker tillsammans och inte överhopas av de måsten som tvätt, mat och städ innebär.

 

Förenkling stavas receptet - att förenkla i vardagen och ta bort det komplexa är ett bra sätt att frigöra tid. Fru Penning tog upp tråden häromdagen i ett led att förenkla - kanske hon skulle leasa personbil via sitt jobb? Tanken i sig är god - en ny bil förenklar, den rullar förhoppningsvis smärtfritt och 'allt' ingår. Jag sa inte blankt nej men efter att ha räknat på det så blir det dyrt. Tre års leasing går lös på kanske 140 tusenlappar och det är gräsliga summor.

 

Sedan april månad så har våra 2 vagnar kostat undantaget bränsle cirkus artontusen kronor vilket blir 2 500 kronor per månad. En leasad vagn kostar kanske 3 500 kronor per månad - eller 7 för två bilar. Nej, det känns inget bra alls.

 

Det är i ropet att leasa bil numera, både privat och via företag. Bilföretagen annonserar mycket och ofta om trygghet, enkelhet och månadskostnad - inte helt olikt hur mobiltelefoner marknadsförs. Och visst är det enkelt och bekvämt. Men att hyra en bil i tre år för så mykcet pengar?

 

Populära leasingbilar är lätt att hitta till fina priser efter tre år. En sådan är exempelvis Volkswagen Passat som i olika utföranden nu säljs kring 120 000 kronor för årsmodell 12 och knappt tiotusen mil på mätaren. En nästan ny bil i mina ögon. I vårt normalägande så kör vi sedan bilen till minst 20 000 mil eller 6 år. Nog blir det billigare alltid.

 

Men som sagt - förenkla, förenkla, förenkla. Men inte till vilken penning soom helst.

Anonymous's picture
JakobHammarbäck (ej registrerad)

Hej PerPenning!

Jag har läst din blogg i många år, men aldrig kommit mig för att kommentera. Så jag gör det nu.

Det här med bil är något jag tänker mycket kring. Jag har jobbat med bilpooler, lådcyklar, kollektivtrafik och smarta tjänster för resandet. Det som förändrade vår familjs resande var att vi köpte en lådcykel. Den bytte vi förra året till en elektrisk variant. Helt otroligt transportmedel där jag skjutsar två ibland tre barn. Jag åker till byggvaruhuset för många ärenden, eller storhandlar. Vi åker på utflykt till skogen och tar med liggunderlag och grillsaker. Jag skulle kunna hjälpa dig ställa upp en kalkyl för en lådcykel i er familj, framförallt är det kanske ett superbra alternativ till den andra bilen.

Här finns många bilder och länkar: http://www.cyklamedlastcykel.se/lastcyklar/fabrikat-och-terfrsljare

 

Maila mig, eller kommentera här så kan jag hjälpa dig med en kalkylering, och det kanske kan bli en gästbloggning hos dig? jakob.hammarback@gmail.com

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Hej Jakob, tusen tack. Jag har funderat på en elcykel men med över 3 mil till jobbet så har det stannat vid det. 

Jag skulle vilja göra mer för klimatet och byta bil till klimatsmartare alternativ - men det är så himla dyrt!

Jag promotar gärna ett gästinlägg! :)

Sparaförlivet's picture
149
177
16
0
Sparaförlivet

Ja du det där med leasing är på tapeten, ekonomiskt är det ju inte men det är ju aldrig bilar. Nu testar vi på att vara utan bil men tror att det blir en ny bil om ca 1 år.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar