PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
641
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Passiva lån

 

Idag ligger familjen Pennings bolån på 1,6 procent rörligt. Jag vet inte hur många gånger i ordningen som vi bråkat med banken kring överenskomna rabatter som sonika tagits bort och i trista förhandlingar kring densamma. Jag måste erkänna att jag börjat tröttna. Min bank tjänar bra med pengar på mig och fru Penning.

 

Så vad göra? I ett nyckfullt infall anmälde jag intresse till det enkla lånet. Utan att vara påläst så blev det en impuls att göra det då en effektiv ränta på 0,96 procent sken som guld i solen. Ett snabbt överslag och efter ränteavdrag skulle en sådan ränta innebära 9 923 kronor sparat per år - en 60-procentig besparing. På tre år motsvarar detta en hel skattad månadslön för fru Penning!

 

Att det enkla lånet både rosas och risas är nog inte så konstigt. Storbankerna borde dock höja på ögonbrynen och dessa nya aggressiva aktörer torde röra om i grytan. Men vad innebär det i praktiken? Och vem på banken ringde finansinspektionen?

 

Om nu det enkla lånet blir en realitet och OM familjen Penning erbjuds låna - vad innebär det i praktiken?

 

En sak jag omedelbart kan se är att vårt bolåneskydd, som är av Handelsbankens äldre modell, som skyddar oss tills 65 års ålder är en saga blott. Det borde då finnas alternativ att betala för om man så önskar. Kallas det livförsäkring? Men vad kostar det?

 

Tydligen binder man på tre år - men vad händer sedan? Enligt hemsidans information så kommer de kontakta oss i god tid före bindningstiden löper ut. De gör då en enskild bedömning av vår ekonomiska situation. Vad innebär det? Beroende på vår situation diskuteras en eventuell förlängning. Det känns vagt och osäkert - en märklig löptid. Men kanske jag är för försiktig?

 

Tillväxten i de svenska hushållens skuldsättning fortsätter att öka och ligger på stadiga 7 procent årligen. Familjen Pennings skuldsättning minskar med 3 procent om året - kanske det är därför kommer billigare alternativ för oss som har stabil ekonomisk grund?

 

Nu blir det lite påskhelg - hoppas ni får det finfint!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Egon Investor's picture
20
74
3
0
Egon Investor

Inget lätt beslut verkar det som, men att hålla på att bråka med jämna mellanrum tär på energin. Frågan är om det blir så mycket bättre efter ett byte. 

Lycka till i beslutsprocessen. 

Mvh

Egon

honken69ers's picture
0
2
0
0
honken69ers

Tror att det kan finnas en risk med dessa up-coming utlånare. Eftersom de har låga kostnader, lite pesonal och bara tar över befintliga lån så tror jag att det i en famtid är svårt att höja lånet vid ev ombyggantion, tillbyggantion eller renovering. Kan inte hitta något om detta hos exempelvis Enkla. Så man ska kanske ta höjd för det från början, att höja lånet hos sin befintliga bank innan man byter. Men jag kan ha fel, någon som har erfarenhet?

PerPenning's picture
259
641
53
0
PerPenning

Tack Honken, vi får avvakta och se vad som händer i ärendet.

honken69ers's picture
0
2
0
0
honken69ers

Ställd fråga till Enkla.

Hej.

Har en fundering kring en ev flytt till er. Hur hanterar ni om man vill höja lånet hos er? Det vill säga om jag flyttar mitt bolån till er och jag sedan vill höja det för ev utbyggnation, renovering eller liknande. Jag får en känsla av att det blir svårt hos er eftersom ni enbart verkar ta över befintliga lån, där annan aktör redan gjort ”jobbet” med värdering, riskanalys och kreditriskanalys.

Ska träffa min bankkvinna till vecka så det skulle vara bra att få reda på ovan frågor.

Svar.

Tack för ditt mejl!

I och med att en utökning betraktas som ett nytt lån så kan vi dessvärre inte hjälpa till. Vi har endast hand om befintliga bolån. 

Ha en fortsatt fin dag!

Vänligen, 

Slutsats.

Jag kan se bekymmer med att få lån hos annan bank efter att man har bytt till någotn"lågränteutlånare" och vill ha utökat lån. Och med en risk att man råkar på att betala Ränteskillandskostnader vid tidigare lösen av lånet. så se till att fundera på det riktigt innan man gör något förhastat. Ta höjd hos din befintliga bank innan du byter om du byter? Om inte annat så är det ett fint tillfälle att sätt lite extra press på din befintliga bank.

PerPenning's picture
259
641
53
0
PerPenning

Tack Honken, det finns onekligen många skär att navigera kring - jag hoppas dock att fler aktörer kan pressa räntorna framöver.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (40)

Taggar