PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Personlig konkurs

 

Det finns illvilliga rykten kring räntan, minsann. Det sägs att räntan kan gå upp på våra bolån. Kan det vara så? 

 

Exempelvis så menar SBAB att så kan det bli och att den rörliga bolåneräntan kan komma att ligga på mer än 5 procent om fem år. Om denna prognos kan var och en självfallet få tro eller tycka vad de vill om. Förr eller senare så kommer - med garanti - räntan att vara just fem procent - eller högre. Vägrar man att tro på det är man troligen en struts.

 

Det är roligt för oss som har bolån när räntan går ned. Boendet blir helt enkelt billigare. För familjen Penning i det Penningska Palatset - en trävilla i förorten - har sedan vi började vår bostadskarriär nästan bara sett lägre räntor. Vi började med 8,9 % på våra bolån och ligger nu på 1,5 %. Frågan är om vi mäktat med en sådan ränta idag?

 

Men om vi håller oss till det mindre förfärliga scenariot att vi når blott fem procent inom fem år - vad har du för plan med ditt boende och dina lån om det blir så? Jag och frun amorterar en del och på fem år når vi ungefär 12 procent, det vill säga att vi har kvar 88 procent av lånen. Och våra lån, trots amorteringen, skulle kosta oss 294 procent mera vid 5 procents ränta - undantaget ränteavdragen. För vem vågar förlita sig på att de finns kvar om 5 år?

 

Till dessa mörka moln ska också läggas till att vår regering slänger in lite kärvare tongångar med högre skatt på sparande, högre statlig skatt, höjd skatt på drivmedel och lite annat smått och gott. Personlig konkurs har inte utrotats utan är en nog så plågsam sjukdom att riskera att drabbas av. Men än finns det tid att parera framtiden - att budgetera för en mörkare ekonomisk framtid är inte att vara pessimistisk utan enbart en överlevnadsinstinkt.

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

5 % vore trist, men självklart klarar man av det. Gör man inte det är man ute på djupt vatten...

Förutsättningarna är verkligen annorlunda idag mot för några år sen. Jag har dock aldrig varit med om en riktig högräntemarknad, det högsta jag har haft är 4,2. %. Idag har jag 1,2 eller nåt sånt, tjänar dubbelt så mycket och delar boendet med min sambo, men med samma lån. Sjuk skillnad, var lite tufft i början faktiskt (boendet åt mer än halva inkomsten)... :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar