PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Plockad höna

 

Då kom den dagen, dagen då vår trotjänare Op-Ellen fick se sig omkörd av en nyare vagn. Om nu bilar kan känna ångest vet inte jag men att jag fick lite hög puls och oro i magen var ett faktum. Irrationellt kanske, men ändå - det finns lite sunda vätskor hos mig numera. Stora utgifter svider.

 

Familjen Penning behöver personbilar. Jag och frun jobbar på helt olika platser och kommunikationerna är dåliga eller näst intill usla. Fru Penning kör dessutom på en väg där landets sämsta bilister far fram och en stor och trygg bil är viktig. Gamla droskan nådde i dagarna tjugoniotusen mil och minst tiotusen kronor i reparationskostnader, en slant mer än vad marknadsvärdet är. Det blev tvunget att göra något.

 

Familjens chefsförhandlare, och det är inte jag, satte klorna i en stackars säljare på en bilfirma. Resultatet blev att vi i inbyte erhöll lite mer än dubbelt mot marknadsvärdet för Ellen samt nya vinterdäck på fälg. Den mest lustiga detaljen var att bilen såldes så som rullande niotusen mil men att bilhandlaren missat att motorn var bytt på garanti och endast varvats under niohundra mil. Det i sig blev en bra bonus.

 

Den tråkiga och samtidigt befriande konsekvensen var att vi var tvungna att be guldhönan om ett lån. Motsträvigt skrockande erhöll vi etthundratusen kronor räntefritt, utan avier och ingen uppläggningsavgift men med löftet om snar återbetalning. För första gången i våra liv betalade vi alltså en bil med egna medel. Och i det finns en lärdom eller åtminstone en tankeställare. Och vilken är den?

 

Jo, att köpa en ny bil via ett lån är att i viss mån förblinda sig själv. Tvåhundrasextiotusen kronor kan te sig ganska ok med en månatlig avbetalning. Och det är kul med en helt ny, blank och väldoftande bil - man känner sig kanske till och med bedrägligt rik? Tro mig, känslan går snabbt över och irritationen över den första parkeringsbucklan eller repan i lacken tenderar att bli större.

 

Samma bil som ovan men med fyra år på nacken, en och annan repa och buckla men fortfarande fräsch har tappat 160 000 kronor i värde - den vi köpte. Den betalade vi med medel vi sparat ihop. Att spara ihop pengar är en mödosam process rent mentalt men egentligen helt utan skillnad mot att göra avbetalningar - pengarna ska ju ut oavsett. Men lönen är en tacksamhetens tanke - att vi betalade och inte lånade av våra framtida inkomster. Intressant är också att flera av våra vänner faktiskt förvånades över att vi betalade för bilen - kan man göra så?

 

Att guldhönan erbjöd sig att låna ut pengar beror på att hon är runt 50% likvid. Därmed påverkas investeringarna inte alls. Däremot ska nu etthundratusen kronor så raskt så möjligt återbetalas. Månadsrapporten kommer så klart att påverkas negativt - besparingar försvinner upp i realkapital. Dessutom skriver jag av bilar väldans hårt och snabbt då jag anser att värdet minskar mer än vad de flesta tror.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Fattigbonddräng (ej registrerad)

Det här verkar vara en kopia på mitt bilbyte. 4 år gammal bil, kontant betald och en förvånad omgivning från bilförsäljare till arbetskamrater, släkt och grannar över att man inte lånar pengar för att inhandla ett fordon.

Det känns skönt att veta att man inte är ett unikum utan att vi är fler som handlar för egna pengar. Nu är det bara att fortsätta fylla på kontot så där finns en peng, nästa gång det är dags för bilbyte.

Hoppas ni får ett så bekymmerslöst bilägande som möjligt!

//Fattigbonddräng 

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Drar lite på smilbanden när fattig bonddräng tillönskar ett bekymmerslöst bilägande - så trivialt det kan låta men ack vilken lycka det är! 

Vi har alldeles i dagarna sett oss nödgade att köpa en bil - då ett jobb-byte medför att vi står utan den tjänstebil som vi har haft de senaste åren. Vi kunde tyvärr inte betala hela beloppet själva utan fick gå till bank istället för guldhönan, och jag måste säga att jag alla gånger hade föredragit att slippa låna. Vi valde dock en 3 år gammal, ovanligt liten bil med tanke på att vi är en småbarnsfamilj, extremt bränslesnål och billig att äga och reparera. Status via bil är vi tack och lov inte intresserade av - fokus nu blir att köpa tillbaka den från banken i så snabb takt som det är möjligt och därefter köra den för alltid.

www.ettfattigtlandskap.com

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack, Fattigbonddräng, för de värmande orden. Och du ska få en gåta av mig tillbaka: hur många dagar tog det innan vi fick den första (nya) repan i bilen? ;)

Ett fattigt landskap, en bil som rullar utan knot är en önskedröm. Och ni gjorde ändock ett klokt bilval med några år på nacken och utan status i plåten. Och när denna vagn har rullat färdigt efter evinnerliga tider - då köper ni en annan vagn med egna medel. Överens? :)

Anonymous's picture
Fattigbonddräng (ej registrerad)

Av egen erfarenhet gissar jag på att första nya repan "råkar" infinna sig redan under första veckan. Fjärde dagen är mitt svar!

Vissa medmänniskor hjälper ju gärna till med att sätta dessa på plats. Om det sen beeror på olycksfall eller en släng av avunddsjuka , förekommer nog i blandad omfattning.

 

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Fattigbonddräng - dag två. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar