PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Rik per definition

Överköpt eller översålt. Det pendlar friskt för de tekniska analytikerna men för egen del är jag likgiltig. De gånger jag ens försökt mig på att trada har ändå inte blivit lönsamt. Jag är nöjd med de innehav som jag har i min portfölj och har knappast gjort några ändringar i den alls på länge.

Liksom Finansmamman har jag dock sålt Boule Diagnostics och på hennes inrådan köpt Fortnoxistället. Jag tackar för det rådet. Jag tror visserligen att Boule är en i förlängningen god affär men i detta fall är jag för otålig att vänta.

Att bankerna går fint är trevligt om man äger bankaktier. De fortsätter att tjäna grova pengar på bolån och eftersom familjen Penning har sådana så är det väl inte mer än rätt att få tillbaka lite i utdelning? Ett av våra misstag när vi flyttade till den nya bostaden var att vi band våra bolåneräntor. I stunden kändes det tryggt men nu i efterhand synnerligen dumt. Jag roade mig med att räkna ut vad vi skulle tjänat per år med dagens rörliga ränta jämfört med våra bundna och det var skräckinjagande. Vi pratar om ett tjugotusentals kronor per år. Det misstaget gör vi inte om fler gånger - det är bättre att ha rörligt och att stoppa undan lite mera, kanske upptill 5 %.

Peter Söderman är en person som skrivit en bok som jag köpt och nu tänker läsa med intresse - 'Fattiga och rika, sanningen om svenskarnas privatekonomi'. Att inkomstskillnaderna i Sverige är ganska små kanske du kände till? Däremot så äger den rikaste procenten av svenskarna 32 % av de finansiella tillgångarna. Att bli rik på att höja sin lön är fruktlöst, enligt Söderman. Det krävs åtminstone ett långsiktigt sparande i fonder och aktier men också gärna en aktiv handel i de samma. Att bara köpa en aktie och sedan glömma bort den skapar ingen miljonär.

Ja, vem är rik per definition? Enligt Södermans resonemang så har inte en flott bostad något med rikedom att göra utan bortser helt ifrån detta. Istället så krävs det reda 5 miljoner i finansiella tillgångar för att klassas som rik. 2011 fanns det 61 000 rika svenskar enligt det resonemanget.

Ska du ha en chans att bli rik från noll och intet så bör du ha ett jobb och en inkomst. Jobbskatteavdragen har gynnat hushåll med två löntagare allra mest. Exempelvis har tvåbarnsfamiljen i en hyreslägenhet 2 900 kronor mer över att spara sedan alliansen tillträdde för sju år sedan. Även pensionärer och studenter har fått mer pengar - mellan 890 till 1 400 kronor, minsann. Däremot så ser det mörkare ut för sjuka och arbetslösa som istället sett sina inkomster minska. Det ska löna sig att jobba men inte ska det drabba de mest utsatta, det är min uppfattning.

Enligt Söderman är jag och frugan fattiga - om det nu är de som har mindre än fem millar på kontot. Vi känner oss dock inte överdrivet fattiga utan nöjer oss med att vi arbetar oss fram - månad för månad - i rätt riktning mot en skuldfri framtid.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
P-G.. (ej registrerad)

Att vara rik i pengar är mindre viktigt för mig. Att däremot kunna unna sig saker, må hyffsat. Tycka att livet är rätt ok. Kunna vandra runt i naturen utan att det kommer nån som säger att "Här får du inte vara!" är bara det en frihet. Då är Sverige ett riktigt bra land! Men det bästa av allt är ändå att man inte är en kändis för vem vill vara en kändis när det kommer hundra fotografer springandes med alla sina kameror?? Nej.. Där känner jag mig mycket rikare i frihet än alla dessa kändisar som knappt har något liv.. Den sitsen önskar jag ingen. Att stå utanför porten och bara kunna vandra runt.. Vilken upplevelse.. Vilken av dessa världs kändisar har möjlighet till det? Är ju bara att titta på några klipp på Youtube så förstår man :) Som farsan sa. "Det finns en del som man inte är särskilt avis på!" och där har han rätt. Så att man bor i Sverige eller något annat land och är rätt okänd. Det ska man vara riktigt stolt över :)

Mvh

1174Peter's picture
0
2
1
0
1174Peter

Sverige har sina för och nackdelar - just nu överväger starkt nackdelarna. 

Jag anser mig rimligt välbeställd med ca 24 MSEK i aktier/räntepapper, bor i obelånat hus i förorten d-ryd och mår mycket bra. Har fru och barn. Jag jobbar dagligen med mina investeringar, är frisk och sportar.

Men.... håller nu på i processen att flytta till ett annat land, förmodligen inte europa utan antingen NZ eller Australien pga de enormt stora förändringar som sker och kommer att ske i Sverigeoch europa framöver.

Mitt tips till er alla som investerar och ser framåt samt är kloka, är att påbörja flyttprocessen (den tar ca 2-3 år) för att njuta ett tryggt, säkert och bra liv - långt ifrån extrema religiösa (och för svenskar helt nya) extremister, urusla och fega politiker samt ett samhälle i nedförsbacke. Det kommer bli trångt i dörren senare..

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar