PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Rik på pensionssparande

 

Att tänka på pensionen är nog en åldersfråga - ju yngre du är desto längre bort är pensionsdagen och därför av mindre intresse. Möjligen, vill jag tillägga. För är man klok så bör man tänka pension mest hela tiden oavsett generation. Vad som gäller idag kan vara helt annorlunda den dag du ska gå i pension. Dysterkvistarna menar att vi inte kommer att få någon pension alls utan att vi måste lösa ålderdomen på egen hand. Riktigt så illa betvivlar jag att det blir men att det kan bli sämre - det är föga otroligt.

 

Jag läste att Cornucopia ondgjorde sig över aktiefonden AP7 eller den så kallade Såfan. Ja, han var sur på mycket, i och för sig, men jag kan tycka att han var en aning hård i sin analys. Det är sant att AP7 är en fond med hävstång men det är inte hela bilden, vill jag hävda. Hävstången är inte statisk utan kan ändras över tid. Och ett pyramidspel är det då rakt inte.

 

Nej, AP7 är inte en enda fond. Det finns AP7 aktiefond, som vi nämnt, med en attraktiv förvaltningsavgift på 0,11% men även AP7 räntefond som har avgiften 0,04%. Och varför är detta intressant? Jo, dessa båda produkter är delar i tre andra - AP7 offensiv, balanserad samt försiktig. I offensiv är fördelningen 75% aktiefond och 25% räntefond medan balanserad har hälften av varje. Försiktig fördelar med 33% aktiefond och resterande räntefond. På så sätt kan man välja risknivå även i Såfan beroende på hur man ser på konjunkturen. Börspodden har ett avsnitt kring AP7 och portföljförvaltare Anette Dahlberg. Den borde alla lyssna på.

 

Det finns då bra mycket fler sämre alternativ än AP7 än vad det finns bättre. Ett exempel på det är pensionsbolaget Allra som har flertalet populära pensionfonder och i runda slängar etthundratrettiotusen kunder, minsann. Svenska Dagbladet har granskat verksamheten, där bland annat tidigare justitieminister Thomas Bodström sitter i styrelsen. Att svenska pensionssparare har förlorat många miljarder genom att ha slantarna är ett faktum.

 

I november förra året köpte Alexander Ernstberger, Allras VD och grundare, en drygt 250 kvadratmeter stor villa med strandtomt på Lidingö för 50 miljoner kronor. Det ska, enligt Affärsvärlden, ha varit den dyraste husaffären under hela 2016. Det går att bli rik på pensionssparande, i synnerhet på de pensionssparande. För egen del avser jag att behålla mina slantar, så därför är AP7 en del i min strategi.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Skönt att du inte kom med förslaget att vi behöver fler onödiga lagar för att komma till bot och bättring på den här fronten. Folk i Sverige måste tydligen lära sig av sina egna misstag, den hårda vägen. Vi kan inte vara så extremt naiva, att vi ständigt blir utnyttjade och inte ens fattar det. Det pratas vädligt ofta om "rättigheter" i Sverige. Men hur vore det om vi pratade minst lika mycket om skyldigheter? Folk måste ta ansvar för sitt eget liv. I det ingår att ta ansvar för sin ekonomi, och sina privatekonomiska beslut. I Sverige bestraffar vi istället de skötsamma.

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Investeraren, stort tack - kunde inte sagt det bättre själv. Problemet för de skötsamma är att de är skötsamma och inget problem för våra politiker. Vi går snällt till jobbet varje dag och drar in skattepengarna.

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Rättigheter, Skyldigheter och Ansvar är svåra saker..... :-)

I Sverige har vi många rättigheter men få skyldigheter. Problemet är att många svenskar verkligen tror att det är så och våra politiker tycker också att det skall vara så. Om "alla får göra allt" så kommer många också att göra helt fel, t.ex välja PPM fonder med halvkriminella fondförvaltare och företagsledning.

Vem har ansvar? Självklart de som gör sina egna val, men främst de politiker som skapar förutsättningar för att dessa skurkar kan lura okunniga fondsparare. Om vi inte kan lita på att politiker skapar förutsättningar och gränser så att "vanligt folk" inte behöver kunna allt, t.ex  genomlysning och analys av PPM fonder, så är vi på fel väg.

Tyvärr tror jag att det idag är så. Vi får allt mer lita på oss själva och mindre på att politiker tar ett allmänt ansvar för samhället i stort. Kanske kan man också lita på vissa "bloggar" och andra som sprider viktig info.  :-)

"Investigate before you invest" som det brukar heta.

Besser

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Besser, är det folkhemmet som fortsatt spökar? Jag misstänker att så är fallet. En vis man sa vid ett tillfälle att om vi blott lade ned en tionde av den tid vi lägger på tittande i tv-apparat på att syna våra privata ekonomier så hade de sett helt annorlunda ut i positiv bemärkelse.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar