PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
544
Följare
54
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Riktig frihet

 

För mig är helgen ett andningshål. Då gör jag allt det som jag egentligen vill ägna min tid åt - familjen, hobbies, träning och allt mellan himmel och jord i övrigt. Att arbeta, även fastän jag trivs bra och har utvecklande uppgifter, tar för mycket av min korta levnad. Inom kort fyller jag femtio år, något som jag har bristfällig förankring i - jag är en ung spoling i sinnet och det finns så mycket kvar att leva för och glädjas kring. Att snart femtio årstidscykler har passerat ter sig som ett påhitt och något som egentligen inte har skett.

 

Jag kan ha fel men jag tror det inte - det stora flertalet av oss hade inte gått till det jobb vi har om det inte fanns en lönepiska. På min arbetsplats finns det många duktiga yrkesmänniskor - men de är inte rika. Däremot är det lätt att se att det finns mycket som måste konsumeras för att upprätthålla något, vad det nu bör kallas. För mig är det annorlunda då jag tänker mycket på tiden som åtgår. Det är mer sällsynt att jag inte funderar kring det. Snart är det löningsdags igen och tankarna går kring hur mycket som ska sparas undan - jag tänker i termerna att tolv procent undansparat räcker till en hel arbetsfri månad under ett år. Det är sporrande.

 

Undan ganska många år negligerade jag pensionen. Det kändes så långt bort, så abstrakt och även ointressant - det var ju pengar som inte gick att konsumera där och då. Det var ett misstag som jag ser andra göra i sina yngre år idag. Numera ägnar jag dock det betydligt mer intresse.

 

För varje år jag arbetar avsätts 16 % till inkomstpensionen och det är en försvarlig summa. Till premiepensionen avsätts 2 % och till tjänstepensionen 4,5 % om jag räknar rejält grovt. Det är oerhört lätt att räkna kring att både tjänste- och premiepension kommer att bli viktigare i förhållande till inbetalade belopp. Jag kan exempelvis se att från 2012 fram till idag har de inbördes delarna ändrats enligt nedan:

 

  • Inkomstpensionen från 76 till 69 procent
  • Premiepensionen från 8 till 10 procent
  • Tjänstepensionen från 16 till 21 procent.

 

All pension skapas av att man jobbar på ett eller annat sätt. Ett kompletterande sparande kan bli det som ger oss möjligheten att jobba mindre i framtiden eller att gå i pension. Här behöver jag räkna mer än vad jag gjort hittills men runt 30 % är vår sparkvot i genomsnitt.

 

För jag är inte intresserad av pengar om de inte är en del i min frihet och min makt över min tid. Att jobba hårt men sedan förslösa slantarna på allehanda statusmarkörer, verklighetsflykter och tumsugaraktiviteter är så kontraproduktivt. Men jag ser det och jag hör det ofta. Med de lönenivåer som familjen Penning har och som mina yrkeskollegor har skulle vi alla kunna ha helt andra belopp undanstoppade idag. Min egen tröst är att jag länge gjorde fel men att jag numera gör rätt - även om det är lite sent. Det kan dock bara bli bättre.

 

Idag är det lördag och imorgon söndag. Den tiden är min egen. Sedan, därefter följer en ny arbetsvecka med vad lönen kräver. Och det är inte riktig frihet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Jag håller till fullo med dig om det mesta du konstaterar ovan. Det är sannerligen tråkigt att ekonomi inte ges betydligt större del i skolan, till alla i tidig ålder. Så att alla får möjligheten till dessa insikter. Det skulle dessutom antagligen i sig leda till en bättre miljö, då slit och släng mentaliteten skulle motverkas. Vidare så är jag säker på att det skulle leda till rimligare politik i Sverige, om fler förstod ekonomiska principer som hushållning med begränsade resurser. Personligen ser ag idag en hög risk med Sveriges pensionssystem, det bör sig inte alls, så räkna med tvingande förämringar framöver. Mvh  http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Läsare (ej registrerad)

För att leva en arbetsfri månad per år räcker det med 1/12, dvs ca 8.3% av lönen- inte 12% :)

Anonymous's picture
Palle (ej registrerad)

Alla snackar om frihet men den finns inte. Fri blir du när du dör.

Anonymous's picture
Petig (ej registrerad)

Om man ska vara petig så ska det vara 1/11 =ca9,09% av lönen som du behöver spara för att  ha en arbetsfrmånad då du inte får lön den månaden du inte arbetar.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

@petig

Tar du även med eventuella bränslebesparingar (om man pendlar till jobbet) i din beräkning?

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Hej Per Penning! Tycker att du har en förträffligt tänkvärd och välskriven blogg. Tack för mycket bra läsning. En fråga, ditt inlägg om framgångsrika människor, finns det kvar att läsa? Har letat, men det kanske var på din gamla blogg. Det var så himla bra, att jag tänkte skriva ut och ha på jobbet. Men när jag väl skulle göra det...Finns det inte längre. Publicera igen? Hälsningar Hanna

PerPenning's picture
252
544
54
0
PerPenning

Tack, alla räknenissar och petimetrar - jag vet att matte inte är min paradgren. :)

 

PerPenning's picture
252
544
54
0
PerPenning

Tack Hanna, det värmer. Ska strax publicera det inlägget här. :)

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

När på ett ungefär tänkte du gå i pension?

PerPenning's picture
252
544
54
0
PerPenning

Anonym, då jag är sent ute i livet att bli ekonomiskt klokare så siktar jag på strax efter 62 år. Det är realistiskt just nu men jag hoppas på tidigare.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (127)
Nov (9)

Taggar