PerPenning
Likes
259
Antal inlägg
642
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Rusa åstad

 

Fortsatt engagerar jag mig i min pension. Jag lyssnar på den häringa podden, jag är noga med att välja väl i premiepensionen och jag har tjänstepension. Det senare är verkligen, verkligen viktigt att tänka på även om du anser dig vara ung och kvick i huvudet.

 

 

Som vanligt börjar jag alldeles för sent. I år fyller jag femtio år i passet men inte känner jag mig särdeles gammal. Däremot har jag definitivt inte många somrar kvar innan jag anses alldeles för åldersstigen för svensk arbetsmarknad. Jag hoppas dessutom att kunna ge fingret åt arbetslinjen dess för innan.

 

När man fyller 25 år, då är man inte gammal. Det är det året då man kan börja att tjäna in tjänstepension. Det gäller att vårda de slantarna, hålla nere fondavgifterna och inte försäkra bort några pengar. Jag anser att efterlevnadsskydd möjligen kan vara befogat men blott när man har familj.

 

Tjänstepension är inte nödvändigtvis kollektivavtalad ITP. Arbetsgivare utan kollektivavtal kan, likt min arbetsgivare, ha en motsvarande eller bättre lösning. I ITP1 avsätts 4,5% av lön upptill 38 500 kronor. Tjänar du mer än så får du ytterligare 30% på lön därutöver - det är en mäktig slant. Just de där 30 extra procenten glömmer en del arbetsgivare bort samtidigt som de låtsas ha motsvarande ITP.

 

Den allmänna pensionen ska man inte glömma bort. Där avsätts 18,5% av din inkomst upptill de där 38 500 kronorna. Högre lön än så ger inte mer i pension. I den allmänna pensionen ingår premiepension - något man kanske missat. 2,5% av de är just premiepension som du kan placera själv.

 

Just nu utgör 68% av min pension av allmän pension, 10% premiepension och 22% tjänstepension. Det är tjänstepensionen som har störst tillväxt för mig. Så hur jag placerar dessa pengar är nog så viktigt, de tycks bli allt viktigare för varje månad.

 

Man ska heller inte förglömma att en bra inkomst blir automatiskt viktigt för att kunna bygga sin pensionsförmögenhet. Att förhandla lön är inte enbart här och nu utan även då och sen.

 

Det finns blott en sak som stör mig, och det rejält - svårigheten med att flytta intjänad tjänstepension  vart man nu önskar. Det är bökigt och inte komplett. Jag ser fram emot förbättringar för oss som tjänar in pensionspengarna - de är faktiskt våra.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Du får kolla upp: www.pensiono.se/ 

En riktigt bra tjänst för alla de som vill samla ihop gamla fribrev på ett enkelt sätt, och sänka sina kostnader kraftigt. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Jag tycker att du glömmer en viktig (kanske viktigaste..) del av pensionen, nämligen "Privat pension"

Privat pensionssparande har inget att göra med varken skatteregler eller "vanligt" långsiktigt sparande, utan är ett dedikerat komplement som ger ytterligare pension i form av avkastning eller utdelningar. Det är just den delen av pensionen som ger lite guldkant på tillvaron som pensionär.

Hur man (numera..) gör sitt egna (beskattningsbara..) pensionssparande får man bestämma själv, men jag rekommenderar stora, stabila och lönsamma bolag med stabila och regelbundna utdelningar. Alltid "bra att ha" i framtiden...

Besser

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Hej Per, bra inlägg. Jag tror att just de där 30 procentenheterna kombinerat med det privata sparandet är nyckeln till tidig eller hög pension. Det slog mig just att uppskjuten konsumtion är fördelaktigt ur den synvinkeln att det inte "kostar" någon moms. (Från ditt momsresenomang). Jag funderar liksom en annan kommentator med på att ha en större utdelningsportfölj som pensionsförsäkring. Just nu är ju skatten för detta fördelaktig under isk.

PerPenning's picture
259
642
53
0
PerPenning

Tack Investeraren, det måste jag då ta en titt på.

Ja, Besser. Helt riktigt. Privat pensionssparande, som vår vän staten numera ser som en synd, är ett viktigt komplement.

Tack Anonym, lön är viktigt för pensionen, ej att förglömma. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (41)

Taggar