PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Så blir du skuldfri

 

Att lyssna på podcasts är flexibelt och trevligt. Idag under ett gympass lyssnade jag till Plånboken och dess årskrönika - det är ett varierat program med några reportage, intervjuer och även lyssnarfrågor. Bland annat så frågade man folk på stan om de såg en höjd boränta framöver så som ett problem. Det gjorde ingen. Någon svarade att de säkert klarade av det ett tag. Ett tag? Hur länge är ett tag?

 

Belåningen i Sverige ökar fortsatt om i lägre takt. Intressant är att bolånen avtar i sin uppgång medan korta krediter ökar. Julhandeln slog nytt rekord, något som sker varje år. I runda tal ökar svenskens konsumtionskrediter med 5 % per år.

 

Själv vill jag inte låna mer. Jag är färdig med lån - de som började med ett dyrt blancolån, följt av studielån och enorma bolån. Numera finns det inga krediter längre och mitt studielån är avbetalt om 20 månader. Återstår gör mer än två miljoner kronor i bolån. Att bli helt skuldfri är en våt dröm.

 

Men hur blir man skuldfri? Vill du bli det? Det stora flertalet som har lån av något slag tror jag vill det. Lån håller en tillbaka, skapar stress och svårigheter att planera framtiden för alla de som inte har besparingar att tillgå. Så vad ska man göra då, för att bli skuldfri. Jo, betala tillbaka. Och hur är det möjligt? Jo, via en budget.

 

Att budgetera är det som hjälper oss att använda våra pengar på det som är viktigt för oss. En budget är också nyckeln till att bli skuldfri. Dina inkomster är oftast begränsade. En hundring kan dessutom bara spenderas en gång. En god utväxling är därför av vikt - så mycket bra och roligt som möjligt per krona.

 

Att budgetera smart innebär att man börjar med det nödvändiga - hyran, elen och mat och liknande. Det är svårt att betala av skulder utan tak över huvudet, mat i magen och ljus på problemet.

 

Därefter så är det viktigt att inte låna ytterligare. Därför behöver du budgetera för övriga utgifter och även sådana som kommer oregelbundet eller sällan, så som bilreparationen, julklappar och tandläkaren. Istället för att ständigt bli överraskad av dylika kostnader så ska du se även dessa utgifter som månatliga kostnader och budgetera en slant. Därmed behöver du på sikt inte nyttja krediter eller nya lån.

 

Så som det slutliga steget kommer då avbetalningsplanen. Gör en lista på alla skulder sorterat på den minsta till den största. Börja med den minsta och budgetera för att betala av den och skapa därmed ett slutdatum för lånet. För övriga skulder budgetera det minimumbelopp du behöver betala. När du når mål tar du den nya minsta skulden. Och så gör om och om igen tills du är skuldfri. Att se att en skuld försvinna ger fin motivation att fortsätta.

 

Jag vet att det finns argument för att börja med det dyraste lånet. Känner du att du kan klara av det - kör med det. Det viktigaste är att man är beslutsam och håller ut. Även stora lån krymper då man amorterar. Att bli skuldfri är ingen utopi. 

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
M (ej registrerad)

Hej!

Jag har följt din blogg i några år nu och jag använder ofta dina inlägg som råd för att undvika att gå i samma "ekonomiska fällor" som du har gjort i yngre år. Idag har jag familj och en bostad som jag äger (inget lån) och det är delvis med med tanke på dina erfarenheter som jag har  amorterat hela det bolånet. Däremot har jag ett bolån på en lägenhet som jag hyr ut och ett studielån. Bolånekostnaderna, amortering och en liten vinst/månad för lägenheten täcks av hyreinkomsterna. Jag är idag studerande och hela CSN-lånet går uteslutande till börssparande (large cap-bolag). Tanken är att CSN-lånet, som jag inte behöver amortera på förän om tre år, ska generera utdelningar och värdestigning så att lånet betalar av sig själv inte belastar min "vanliga ekonomi" i framtiden. 

Med din erfarenhet, vad tycker du om min användning av lån? Tar jag för hög risk? 

Tack för en en bra blogg!

M

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

Tack M, trevligt att höra att min ungdomliga dårskap kan komma till nytta. Och jag tycker att du har minimerat din risk och dessutom skapat utväxling på studielånet - fantastiskt! CSN-räntan är historiskt låg och släpar dessutom efter med 2 år vilket borgar låga nivåer bortåt 2020. Din framtid ter sig ljus. :)

Anonymous's picture
M (ej registrerad)

Tack, det är kul att hitta en blogg som kan fungera som en förebild utan att allt måste handla om glitter och glamour! 

M

Aktiepappa's picture
51
79
9
0
Aktiepappa

Jag vill promota mitt eget inlägg i frågan. Hoppas att det är okej Per? Det finns ingen baksida med amortering om man tar en genomsnittlig svensk familj. 

http://aktiepappa.blogspot.se/2016/12/amortera-pa-bolanen.html

 

http://aktiepappa.blogspot.se/

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar