PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
604
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Sammanhang

 

Så som person är jag mer introvert än tvärtom - det kostar mig mycket energi att umgås med många samtidigt eller att prata mycket och länge. Jag har alltid värdesatt orden och anser att de ska innehålla något av vikt och inte bara skval. Det syns tydligt på jobbet, exempelvis, vilka som får sin näring från bekräftelse, att vara i centrum och att ta plats med mycket prat. Inget fel i det - vi är alla olika. Men när blev eftertanke och analys omodernt? Numera värdesätts det mer att folk tror något tillräckligt högljutt för att det ska bli en sanning.

 

Idag har jag arbetat hemifrån. Det är ganska behagligt att göra det då jag får mycket gjort. Men inte för ofta, har jag insett. Att sitta hemma vid mitt skrivbord och arbeta påminner mig om den tid då jag var arbetslös. Att vara ensam är att vara utan ett sammanhang. Introvert eller ej så är vi ett flockdjur sedan urminnes tider. Det är snarare så att extroverta människor är mer naturliga ledare som tar täten och tar stryk i kampen mot bestarna. Vi har alla våra roller att spela annars hade vi varit utrotade.

 

Som sagt, att arbeta hemma alltid hade inte fungerat för mig. Därför är heller inte tradingjobbet lämpat för en sådan som jag. Jag har två vänner som gör just detta - sitter hemma och tradar aktier på sin egna kammare. Jag hoppas att de är nöjda med det.

 

Och eftersom jag hellre jobbar tillsammans med andra så är inte en tidig pension något för mig. Äsch, det är ändå redan försent. Jag läste om en ung man på 34 år som gjort sig ekonomiskt oberoende. Jag gillade hans ansats - att spara mycket för att bli fri från åtta till fem och psykopat-chefer men också att han valde att spara enkelt i diversifierade indexfonder med låga avgifter. Få är kallade att bli riktigt duktiga i att investera - precis som i alla elitsporter.

 

Jag har tjänat pengar genom åren men alltid i efterhand insett att det varit mer tur än skicklighet. Så över tid har jag alltmer övergått från att investera i aktier till att spara i lämpliga fonder. Jag erkänner att jag inte kan koppla av på ett sätt så som jag önskar när jag ständigt ska titta eller peta i portföljen. Och så som jag alltid har haft som ledstjärna - tiden är begränsad så fyll den med det som ger dig värde. Och jag är inte funtad så som exempelvis Nicklas Andersson i podden Prata Pengar som verkligen lever för sina investeringar - för mig är de blott medel för något annat.

 

En del av mina investerade slantar lever nu sina egna liv utan min inblandning - det har flyttat hemifrån, helt enkelt. Men de fortsätter att betala hem! Lysa tar nu hand om slantar på ett föredömligt och dessutom billigt tillvägagångssätt. De är helt enkelt bäst i klassen.

 

Pengar kan man aldrig bli bundis med - högst någon man tar en öl med på stan efter jobbet.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Intressant reflektion om tur och skicklighet när det gäller utall av investeringar. Där tror jag att de (vi...!!) som lyckats har övervägande skicklighet (och kunskap och erfarenhet och analysförmåga och...) att tacka för resultaten.

Det man också kan fundera på är relationen tur och skicklighet när det gäller ens egen livssittuation. Är det tur eller skicklighet som gjort att man är där man är? Själv tror jag numera att tur också väger in ganska mycket (35% ??) på livet som helhet. Speciellt när man ser hur det ser ut i min omgivning, där förutsättningarna för väldigt många var mycket bättre än utfall i verkliga livet.

Besser

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jo tack, att anaysförmåga underskattas i dagens Sverige, det står helt klart. Sveriges statsminister låter tom de som har utvisats sitta i månader och protestera emot beslut enligt svensk lag. De som inte har rätt att vistats här erhåller generösa bidrag. Vansinnet fortgår på alla fronter i dårhuset Sverige. Ingen tycks fundera på konsekvenser längre.  

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

PerPenning's picture
252
604
53
0
PerPenning

Tack för era kommentarer. 

Jag anser att det infunnit sig en bekvämlighet bland många människor i vårt avlånga land - inte minst på grund av att vi har det oförskämt bra ställt. Och snart springer andra länder förbi oss i ett huj. 

Anonymous's picture
Jodahl (ej registrerad)

Hej,

Lysa är nytt för mig. Har du använt dom länge? Vad är din erfarenhet av dom? Har också börjat snegla mer och mer åt fondhållet senaste tiden, eftersom jag helt enkelt är för dålig på aktier. Ger för lite med tanke på den tid jag lägger på det helt enkelt. 

Mvh Johan

PerPenning's picture
252
604
53
0
PerPenning

Hej Jodahl, Lysa är en fondrobottjänst som recenseras av bland annat Rikatillsammans. Läs mer på https://rikatillsammans.se/lysa-nordnet-robosave-avanza-auto/  Jag har endast använt tjänsten en kortare tid. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (19)

Taggar