PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Shoppinggenen

 

 

Jag trodde aldrig att det skulle bli verklighet men det blev - jag har besökt Gekås i Ullared. Ett shoppingmecka som figurerar med flera egna TV-serier i kanal 5. Ett varuhus där det ibland krävs att man köar för att komma in. En butik med åttatusen numrerade kundvagnar. En affär där kunden enligt statistik plockar på sig varor för femton kronor per minut. En galen plats.

 

Jag är en ganska usel kund om Gekås får avgöra. Kundvagnen på bilden är min efter två timmars shoppande. Tror att jag landade på drygt åttahundra kronor till sist. Det finns få aktiviteter som dränerar min energi som att gå i butiker eller gallerior och Gekås trettiofemtusen kvadratmeter med tusentals besökare var inget undantag.

 

Sportbaren, där inga sportare häckar vill jag lova, tog jag mig sedermera en fatöl Staropramen och pustade ut. Jag vet inte hur många varor jag plockade upp för att de var billiga men som jag lade tillbaka då jag värderade det omedelbara behovet - jag har blivit duktigare, minsann. Och när jag satt där och vilade så insåg jag att jag inte hade sörjt en sekund om någon av misstag tagit min kundvagn och rullat iväg. Det fanns inget som jag inte kunde mista i den. Jo, möjligen femkronan.

 

Gekås speglar på många sätt svenskarnas privatekonomiska verklighet. Före och efter barnbidrag, före och efter lön och dessutom skatteåterbäring påverkar besöksantalet. Julruschen, regniga dagar och sommarmånaderna är också högsäsong. Julklappar, väderlek och semester är shoppingorsaker.

 

Gekås jobbar hårt på att shopping ska vara lustfyllt - därför producerar man en mängd kringaktiviteter och arrangemang så som restauranger, utställningar, camping, hundpassning och vad vet knappt gudarna. Det säljs mycket skräp, enligt mig, och hur hållbart det är med billig nyförsäljning och tydligt agera på volym - 178 000 jultomtar och 61 000 ljusslingor till jul så som exempel - behöver ingen ens fundera på. Vi får väl se hur det ter sig på sikt men det verkar som om svensken gladeligen shoppar vidare utan någon tanke på miljön. Både Gekås och vi kunder kör på med skygglappar monterade.

 

Så som en lagom otäck rysare är det möjligt att se hur köerna ter sig på Gekås via ett par webkameror på den här platsen. Happy shopping!

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Usch, jag ser det framför mig nu, vilket riktigt otrevligt ställe detta. Känns som ett bra ställe för shoppoholics, men inte för ngn annan. Nej, för mig är det inte det minsta lustfyllt att handla. Att handla är att uppfylla en funktion, inte mer än så. Men jag vet att shopping stimulerar många människor på ett skadligt vis.

Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Enda gången jag shoppar är nog på Ullared...

Köpte utelampor till huset, precis de vi tittat på, för halva priset. Leksaker är också billigt, köper ett litet presentlager till de barnkalas barnen blir bjudna till. Med små barn som sliter kläder hårt finns det ett bra men lite tråkigt utbud. Förbrukningsvaror och hygienartiklar kan vara billigare men ibland har ÖoB bättre erbjudande. Torrvaror är definitivt billigare och mjölet från Berte kvarn är fantastiskt att baka på.

Tricket är att inte handla förutom på Ullared och då bara efter noggrann lista och med koll på vad som verkligen är billigare än på andra ställen. I kassakön finns också lådor där man kan lägga tillbaka det man ångrar innan man lägger upp det på bandet i kassan. Det åker alltid ner några saker där... Att handla på Ullared kräver rutin ;)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Tack Investeraren, min känsla är att shopping likt Ullared är slit och släng i sin ytterlighet.

Tack Malin, jag är övertygad om att familjer kan spara många pengar på lågprisvaruhus. Alla har nog inte din disciplin utan shoppar hej vilt. Det är för mig dock en dubbel känsla - var finns hållbarhetsaspekten?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar