PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
625
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Skrämmande budget

 

Ordet budget gör sällan någon överlycklig. Det är en torr och ganska trist radda bokstäver som andas kliande kavaj och tunn kalufs, lite 70-tal och bleka färger. Att tänka budget ger lätt associationer till fängelsegaller, ramar och instängdhet, kanske en långsam, plågsam död?

 

Nu är ju detta bara en helt felaktig känsla och att mentalt omformulera uttrycket budget gör verkligen en skillnad. Istället för att tänka i termer av kan inte, borde inte, måste, behöver så börja i andra änden - var vill jag vara i ekonomiska termer? För du vill ju egentligen inte skuldsätta dig, känna stress över din privatekonomi eller gå i pension med noll och intet, så klart inte.

 

Så den gyllene tanken med budget är att börja där den slutar: du vill leva utan skulder, du vill har det gott när du slutar att arbeta, du vill kunna klara ekonomiska kriser och kunna stödja och stötta nära och kära. Och det finns så klart mera.

 

Därför, med detta tankesätt, kommer inte sparandet och hushållandet med dina pengar längre te sig som en belastning utan som en välsignelse. Din budgetering som bygger på dina beslut och ställningstaganden leder dig närmare de saker som du verkligen vill åstadkomma. Därför blir din budget förvandlad från en trist företeelse till en hjälpande hand. Frågan du måste formulera är dock: vart vill jag?

 

Vill du vara skuldfri? Vill du bo flott? Vill du resa? Vill du slippa ha ont i magen när räkningarna ska betalas? En bra budget är en kompis som frågar dig vad du vill och vad som gör dig förnöjsam med livet. Du byter bort så mycket tid av ditt liv för pengar - så vad vill du göra med dessa pengar? Vad vill du att din bortbytta tid ska representera?

 

Vill du att din korta levnad ska handla om stress kring pengar? Och konsumtion av saker du egentligen inte bryr dig om? Om inte, så behöver du en budget. Du talar helt enkelt om för din budget vad du vill göra och din budget hjälper dig att ta dig dit. Budget är coolt!

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (32)

Taggar