PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
626
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara eller amortera?

 

En populär och obesvarad fråga - ska jag betala av mina skulder eller spara först? För egen del så har jag ett svar som jag vågar stå för och det svaret är kopplat till ekonomisk frihet.

 

Allt börjar med dina fasta kostnader, vill jag hävda. Du måste gå en match med dessa även om det tar emot - lite enklare mat i vardag och till helg, exempelvis. En mindre kostsam semester. En billigare bil. På så sätt får du slantar över till att döda krediter och lån. Och detta, min vän, är i sig ett sparande. Motivation är så viktigt för att nå sina mål och ska aldrig underskattas.

 

Därför är svaret på frågan att du ska betala av på dina skulder - men inte för fort. Du ska inte betala så hårt på lånen att du inte har ekonomi att hantera oförutsedda utgifter eller låta dina barn få gå på någon fritidsaktivitet. Du ska inte amortera så tungt att du inte kan spara undan en del.

 

Det är något av en balansakt där du inte ska riskera att falla utan hela tiden kunna ta ett steg framåt - i taget. Så länge du känner att du gör det så är din motivation intakt. Så tror jag. Så spara och amortera - samtidigt.

Taggar (blogg): 
guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

Att ha skulder har idag blivit en rättighet, alla har det såsom kompisar, företag och nationer. Att betala tillbaka är sett som en abnormalitet.

Är man intresserad/kunnig av att investera? Om nej - amortera mera. Om ja - amortera mindre.

Tänk på att den ack kostnaden för ett bolån över 30 år med normalränta är skyhög - känner man för att vara lite trygg - amortera kraftigt och spara mindre. Men man har nästan alltid bättre avkastning på börsen och den risken betalar sig.

De som väljer en mer safe väg och väljer att amortera kraftigt får en inlåsning av kapitalet i huset. Visst säger någon men belåna huset i så fall men vad är då vitsen att amortera överhuvudtaget?

Mitt råd får hur som helst bli att spara (minst 30% månadsvis) och investera så att det minst finns en årslön motsvarande familjens samlade intäkter som kan realiseras inom ett par dagar. Då blir nya pengar mindre viktigt för att fortsatt bra momentum på börsen. Gör nu valet om man vill fortsätta att investera eller om man väljer att amortera kraftigare.

Landetlagomlösningen - Amortera med de utdelningar du erhåller.

"It´s maybe one way or the another"

 

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (33)

Taggar