PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
607
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Spara inte till barnen

 

Du ska inte spara till dina barn. Det är min åsikt och den är jag trygg med.

 

Väldigt många människor sparar till sina barns framtid samtidigt som de försakar sin egen - OCH barnens som en följd. För när du själv har amorteringar och räntor att betala, varför då spara till ett boende för dina barn?

 

Föräldrar med en ordnad ekonomi i första hand ger barnen en trygghet här och nu. Föräldrar som först har sett till att bygga en egen god privatekonomi har också i framtiden de bästa förutsättningarna och handlingsfriheten att kunna stötta och hjälpa sina barn.

 

Mitt uppdrag som förälder är att uppfostra och lära mina barn att bli tänkande och oberoende individer - sådana som kan ta hand om sig själva den dag de är vuxna. Varken jag eller fru Penning är några curlingföräldrar. Våra barn lär sig att sköta mycket på egen hand, och det känns bra. Barn ska få vara barn - men de är oerhört kompetenta och kan mycket mer än vad som kan anas.

 

Att lära sig om pengar är något våra barn också får göra - när tiden känns mogen. Inte minst varifrån de kommer och varför. Men vi sparar inte åt dem för att kunna rulla ut den röda mattan åt dem den dagen de lämnar boet.

 

En vuxen människa med självförtroende och självkänsla tror jag en gång var ett barn som fick gå sin egen väg, prova saker, lyckas och misslyckas men samtidigt i trygg förvissning om att mamma och pappa fanns där i bakgrunden för att rycka in och hjälpa då det gick över styr. Ett barn utan tyglar eller begränsningar i det hänseendet att få utvecklas. Du ser det inte minst bland djuren. En tik korrigerar sin valp - kanske bryskt - men utan ilska. Icke önskvärda beteenden hanteras medan övriga accepteras. 

 

Där är vi människor ofta helt fel på det - vi låter ungarna driva oss till vansinne genom att acceptera för mycket dumheter som sedan leder till att vi blir arga, skriker och i värsta fall slår. Och vi bäddar in barnen i bomull och gör deras värld snävare och mer begränsad - eftersom vi tror att vi gör rätt i att skydda dem från världen. Men barn måste lära sig de förutsättningar de måste möta en dag som vuxen.

 

Detta gäller också pengar. De ska inte vara självklara och bara erhållas hur som helst. De kommer av prestation på något sätt. Och det är en riktigt usel idé att tuta i sina barn att ja, den dagen de fyller arton, då finns det si och så många pengar på deras konton. Våra barn vet inget om några framtida pengar ur familjens kassakista.

 

Jag kommer att stötta och hjälpa mina vuxna barn med pengar - om det blir nödvändigt. Men om de blir de individer jag tror att de blir, då lär de inte behöva den hjälpen. Jag är en stolt far. Jag vet att de kan.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Där har vi lite olika uppfattningar. Jag har en portfölj allokerat till barnspar, och det har skett utan att försaka något annat. Däremot kommer jag aldrig dela ut pengarna bara för att de blir 18 år. Aldrig i livet, det ger fel signaler. Däremot kan jag tänka mig att nyttja de pengarna t.ex. den dagen de behöver köpa sitt första hus eller lägenhet, om det behövs. För tyvärr har vi idag en verklighet som innebär att det är viktigt var du växer upp, var du bor. Och sådant kostar.  Jag ser också portföljen som ett bra sätt att visa dem rent konkrett vad långsiktigt men begränsat sparande kan leda till, och hur man ska agera. För det kan vara svårt att föreställa sig faktiskt. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Ekonomiblogg's picture
389
589
81
0
Ekonomiblogg

Ekonomiblogg har också en barnportfölj och en barnbarn-portfölj som jag bestämmer över. Har barnportfölj som ett exempel när vi pratade om att spara och göra en investering. Jag tror att det har skapat ett intresse för ekonomi och sparande och budgetramar.

 

För min del är jag tveksam till att spara till barn som dom får överta när de är 18 år. Tror mera på att börja tidigt att prata mycket med dem om ekonomi.

 

Det är viktigt att barn tidigt förstår värdet av pengar projektet spara kan man säga påbörja resan till ett rikare liv. Det handlar om hela vägen in i mål. Alltså till de är 18år. Därefter finns man i bakgrunden och kan ge svar på de frågor om de nu har några. Kunskapen du ger dina barn är den verkliga vinsten och bästa investering man kan göra. Det är en skön känsla att se och höra att barnen är vuxen och är självgående inom ekonomi.

 

Kan du påverka eller bli en del av de där sällskapande samtalen om investeringar/spara är du lyckligt lottad. Både uppskattningen och glädjen är stor för mig att pratar om investeringar och att spara med mina barn. Börja nu dina barn kommer att visa intresse för ekonomi och sparande och budgetramar.

 

Ekonomiblogg var nästan lite rädd att dom ska tycka att jag prata o prata och pratade för mycket om det här med ekonomi. För det får inte bli som ett tvång, spara ska vara roligt annars blir det inte bra. Mina tre döttrar är nu vuxna och har egna familjer och det känns tryggt. Alla tre döttrar har också egna barn nu, som pappa till tre döttrar tycker jag det känns mycket bra, och att det är jätte trevligt.

 

PerPenning's picture
252
607
53
0
PerPenning

Tack Investeraren, så egentligen är vi väl så överens undantaget att våra barn inte är medvetna om något sparande åt dem. Det finns pengar däremot. :-) Våra barn sparar i egna portföljer.

Tack Ekonomiblogg, det låter som en synd sparstrategi.:)

Anonymous's picture
Erik (ej registrerad)

Det du skriver är värre än att svära i kyrkan. Konstigt nog. Jag är uppväxt med ensamstående mamma och många syskon så vi hade verkligen inga pengar över till någon lyx (eller sparande för den delen). Ändå hade jag körkort vid 18, egen "bostad" vid 17(inneboende), BR vid 25 och villa vid 30. Jag har alltid haft det bättre än mina föräldrar hade vid samma ålder. Och så har det alltid varit; Alla generationer har haft det bättre än den föregående. Det finns ingenting som talar för att det kommer bli annorlunda framöver, så med stor säkerhet kan jag säga att mina barn kommer få det mycket bättre än jag haft det. Därför ser jag ingen anledning att spara särskilt till barnen. Naturligtvis kommer jag hjälpa barnen ekonomiskt om det behövs, men mitt sparande är mitt.

PerPenning's picture
252
607
53
0
PerPenning

Tack Erik, jag har den inte framför mig men kan leta upp den om så önskas - att statistik pekar på att människor som inte fick medel av sina föräldrar har lyckats bättre i livet. Egen insats är alltid dubbelt värd?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar